ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана17/02/2021

ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ДА ДОСТАВИ ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ У РОКУ ОД 90 ДАНА

 

БАЊАЛУКА, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске усвојила је закључак којим од високог представника у БиХ тражи да сачини извјештај о раду за период од 1995-2020. године и да у року од 90 дана достави Народној скупштини Републике Српске на разматрање, а закључак није усвојен једногласно јер се посланици ПДП-а, СДС-а и ДНС-а нису изјаснили о овој тачки.

 

На сједници су усвојена три закључка, а у усвојеном закључку Клуба посланика СНСД-а наводи се да Народна скупштина Републике Српске усваја информацију у вези са захтјевом за подношење извјештаја високог представника о спровођењу цивилне имплементације мировног споразума у БиХ за период 1995-2020 године.

"Чланом два тачка један став Ф Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ је прописано да ће високи представник везано за задатке који су наведени у споразуму извјештавати периодично о напретку у спровођењу мировног споразума /везано за споразум/ УН, ЕУ, САД, Руску Федерацију и друге заинтересоване владе, стране и организације", наводи се у закључку.

Народна скупштина од високог представника у БиХ тражи да сачини извјештај о раду за период од 1995-2020. године и да у року од 90 дана достави Народној скупштини Републике Српске на разматрање.

"Овај закључак ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у `Службеном гласнику Републике Српске`", наводи се у усвојеним закључцима.

Усвојен је и Закључак Клуба посланика Уједињене Српске којим се од представника међународне заједнице тражи да својим ауторитетом спријече најављено именовање новог високог представника и омогуће затварање Канцеларије високог представника у 2021. години.

Парламент је усвојио и Закључак који је предложио Клуб посланика ПДП-а којим се Предсједништво Народне скупштине задужује да у року од 30 дана формира организациони одбор за обиљежавање 30 година постојања и рада Народне скупштине.

Народна скупштина на период од пет година изабрала је предсједника, замјеника предсједника и чланове Комисије за концесије Републике Српске, коју чине Маја Шупут /предсједник/, Ненад Рачић /замјеник предсједника/, те чланови Горан Машић, Владан Андрић и Зоран Филиповић.