ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана18/02/2021

У КРИПТИ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ ПОЧЕО САБОР ЗА ИЗБОР 46. СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА

 

БЕОГРАД, 18. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У крипти Храма Светог Саве на Врачару почео је Свети архијерејски сабор на којем ће бити изабран 46. патријарх Српске православне цркве /СПЦ/.

 

Звона су огласила почетак сједнице Сабора, која је почела призивом Светог духа.

Сабором предсједава епископ сремски Василије, а не епископ шабачки и адмнистратор епархије ваљевске Лаврентије, као најстарији епископ, јер је јуче хоспитализован.

Сабору присуствује 36 од укупно 39 владика. Нису присутни епископ шабачки Лаврентије, аустралијско-новозеландски Силуан и епископ западно-амерички Максим.

Кандидати за патријарха може бити сваки од 30 архијереја са најмање пет година епархијске службе, а право да гласа има њих 39, колико Сабор броји чланова.

Према процедури прво архијереји бирају тајно, листићима, све док не изаберу три кандидата, а вријеме за то није ограничено.

Сваки од тројице кандидата за новог патријарха мора добити више од половине гласова, стога, приликом избора, постоје најмање два круга гласања.

Када се сазнају имена тројице кандидата прелази се на бирање апостолским жријебом, гдје се листићи са именима тројице кандидата стављају у засебне коверте, а затим у Јеванђеље.

Суштина овог чина је у вјеровању да су чланови Сабора изабрали кандидате према људским врлинама, а да је Божија воља који је од њих тројице достојан трона патријарха српског.

Један од монаха, којег је за то изабрао Сабор, извлачи коверту са именом новог патријарха.

Блаженопочивши патријарх српски Иринеј упокојио се 20. новембра у Београду од посљедица вируса корона, а сахрањен је 22. новембра у крипти Храма Светог Саве у Београду.