ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво27/02/2021

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: БИЋУ ПРИСУТАН НА БАНИЈИ НЕ САМО МОЛИТВОМ НЕГО И ФИЗИЧКИ

 

МАЈСКЕ ПОЉАНЕ, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас становницима Баније, страдалој у разорном земљотресу, да ће бити присутан на овом подручју, не само молитвом, већ и физички, те да му је намјера да се поправе и куће и помоћни објекти у којима људи држе стоку.

 

Његова светост је пренио становништву да Бог, можда, понекад понуди искушење људима да би кроз материјалну штету имали могућност да пробуде у себи оно што је људско, да превазиђу скученост, егоизам, затвореност и изађу у сусрет другоме и спознају да ће уједињени лако обновити материјалну штету.

Новоустоличени патријарх, који је за своју прву пастирску посјету изабрао Банију, напоменуо је да је Српска православна црква од појаве земљотреса до сада покушавала да буде уз људе којима је потребна помоћ.

"И то потпуно свесни да је реч о првој помоћи и да заправо прави истински ангажмани тек предстоје. Наравно, на челу са владиком Герасимом, који је епископ горњокарловачки, и уз помоћ свих добрих људи, на почетку града Београда, успели смо да саберемо одређена средства и обезбедимо нешто више од сто контејнера", рекао је патријарх српски у обраћању становницима Баније и новинарима.

Према његовим ријечима, људи се непрестано јављају и шаљу средства, па му је намјера да се поправе куће, али и помоћни објекти гдје људи држе стоку да би тако од свог труда нешто и зарадили.

"Оно што је за мене важно јесте да се и поред невоља са којима су људи овде суочени, видело да људи без људи не могу и да су људи људима потребни", рекао је патријарх Порфирије и додао се се само у заједништву може имати исконска радост и исконски мир.

Патријарх је најавио да ће, уз помоћ епископа Герасима, монаштва и волонтера, још више бити присутан на страдалом подручју и то не само молитвом и душом, него и физички.

Предвиђено је да Његова светост након завршетка посјета банијским породицама, на повратку у Загреб застане у бази Цивилне заштите Лекеник, гдје се очекује испорука два велика и четири мања контејнера, донација СПЦ и Амбасаде Србије у Загребу.

Из Српског народног вијећа су навели да је ова посјета наставак помоћи коју СПЦ упорно и несебично од првог дана након потреса шаље становницима Баније, усмјеравану управо из Митрополије загребачко-љубљанске, с чијег чела долази нови српски патријарх, а у координацији с хуманитарном иницијативом СНВ-а "Банија је наша кућа".