ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона27/02/2021

НАСТАВИТИ ВАКЦИНАЦИЈУ

 

БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се треба наставити вакцинација против вируса корона у Републици Српској гдје је значајан број становника већ примио вакцину.

 

Додик је рекао да ће Република Српска ући у процес вакцинације и подсјетио да је са Владом Србије договорено да се вакцинише 5.000 људи из Српске, из здравственог и других сектора, али да су многи користили могућност двојног држављанста и отишли у Србију и вакцинисали се.

"20.000 је сада озбиљан број за нас и ми смо прије неколико дана извршили обуку здравствених радника за вакцинацију. Чим то стигне, у наредних неколико дана и буде оперативно доступно, кренућемо са давањем вакцина онима који то хоће, наравно, бесплатно", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да је на нивоу БиХ био проблем јер су "мајстори" који стално смишљају како да у Српској направе што веће зло нашли у неким прописима одређење да се ослобађа ПДВ-а само ако се увезе вакцину преко заједничких институција БиХ, а да се плаћа ако се то учинити посредством институција Републике Српске.

"Па и на ову количину која је увезена, плаћен је ПДВ и није враћен, а држава опет даје бесплатне вакцине становништву... То је стално онемогућавање да се функционише", напоменуо је Додик.

Додик је подсјетио на недавни састанак у Предсједништву, као и да ће Савјет министара, уколико већ није урадио телефонски, донијети одлуку да ПДВ-а буду ослобођени сви који увозе вакцине, а имају карактер државни органи и институције, што значи болнице и било ко други, осим велетрговаца који продају путем апотека.

"То ће омогућити да вакцине брже пролазе на царинским и другим мјестима", рекао је Додик.

Он је рекао и да је први контигент, када је стигао у Сарајево, неколико дана стајао беспотребно јер се тражило шта је пропуст. "У БиХ само можете да имате јад, не можете никада да имате подршку", рекао је Додик.