ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/02/2021

1. МАРТ НИЈЕ И НЕ МОЖЕ БИТИ ПРАЗНИК У СРПСКОЈ

 

БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да 1. март Република Српска неће славити и да то не може и неће бити празник у Српској.

 

"Српски народ треба да види какав је тај Уставни суд. Они одлучују само шта је у интересу Сарајева и Бошњака, ништа у интересу и уважавању српских ставова. Горе је од 500 година Турака", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је поручио да Уставни суд БиХ колико год пута хоће може да донесе одлуку о томе, али је он неће проводити. "Нека шаљу тужиоце на мене", рекао је Додик.

Додик је поводом 29 година од доношења првог Устава Српске рекао да је незаконито промијењен од високог представника и да се мора прилагодити уставу написаном у Дејтону, те сматра да има елемената за такво нешто.

"Он је промијењен незаконитом, неуставном, криминалном интервенцијом високог представника /Волфганга/ Петрича, тог човјека који је овдје нанио много проблема и зла", напоменуо је Додик.

Он је додао да у СНСД-у, чији је лидер, имају формиран акт који се зове ново рјешење за нови устав и да се трага за начином на који ћемо бити донесен да би био потпуно легитиман, снажан.

Додик је навео да је идеја да се са тим оде пред Народну скупшину и да се у усвоји у форми приједлога за референдумско питање: "Да ли подржавате тај устав Републике Српске", а да референдом прогласи обавезујућим, тако да избјегнемо неке друге процедуре.

Када народ подржи тај устав, каже Додик, он би само био проглашен у Народној скупштини и то би био крајњи чин, али то још проучавају.

Додик рекао је да је недавно увојен и иницијални документ за доношење закона о поријеклу имовине.

"Договорили смо се на нашем Извршном комитету да то доставимо свим политичким партијама, да оставимо неки пристојан рок да све партије позивамо на дијалог прије него што буде у форми дијалога упућен Скупштини", рекао је Додик.

Он је додао како би волио да опозиција и власт имају заједнички приједлог и да прије скупштинског засиједања имају расправу.

"Они који буду коректни и поштени, морају да знају да смо спремни да урадимо и нека рјешења, али нисмо спремни да правимо представе", рекао је Додик.

Тај приједлог, додао је, упутиће у понедјељак или у уторак свим политичким партијама и тражити од њих да се изјасне да ли га прихватају и да ли желе да буду преговарачи, имају ли какве примједбе, а ако имају и потребу да експерти с обје стране покушају да се усагласе.

"То све прихватамо. Када то вријеме прође, то је 15, највише 30 дана, да се окупе они који хоће да се окупе да тај приједлог предложе Народној скупштини, а они који неће моћи ће да праве своје сцене у Скупштини", рекао је Додик.

Он је објаснио да је тај приједлог базиран на већ постојећем законском рјешењу у Србији, који је прије неколико дана имао одређене измјене и допуне.

"Ми смо то уградили у наш приједлог и прилагодили га нашим институционалим могућностима. Вјерујем да ћемо сви бити позитивни. Знам да је опозиција раније имала свој приједлог закона, имали смо примједбе у погледу имплементације, сада смо спремни да сједнемо са њима и разговарамо о томе", закључио је Додик.