ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона27/02/2021

РЕВАКЦИНАЦИЈА ВАКЦИНОМ "СПУТЊИК ВЕ" ОДЛИЧНА ПРОТИВ НОВИХ СОЈЕВА

 

МОСКВА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА-Ројтерс/ - Тестови ефикасности ревакцинације вакцином "спутњик ве" против мутација вируса корона дају одличне резултате, рекли су научници.

 

"Недавна студија, коју је провео Центар Гамалеја у Русији, показују да ревакцинација `спутњиком ве` даје одличне резултате против нових мутација вируса корона, укључујући британски и јужноафрички сој вируса", рекао је Денис Логунов, замјеник директора Центра Гамалеја.

Очекује се да ће резултати бити ускоро објављени ускоро, али ово су први показатељи тестова. За сада други детаљи нису познати.

Руски предсједник Владимир Путин је прошлог мјесеца наредио анализу руских вакцина до 15. марта у вези са њиховом ефикасношћу против нових сојева који се шире у различитим дијеловима свијета.

Такозване вирусне векторске вакцине, као што су "спутњик ве" и "Астра Зенека", користе безопасне модификоване вирусе као погонска средства или векторе за пренос генетских информација које помажу тијелу да изгради имунитет против инфекција у будућности.

Ревакцинација "спутњиком ве" се заснива на истим адено вирусним векторима. Логунов је рекао да су тестови потврдили да је ефикасност иста.

Неки научници изразили су бојазан од могућег ризика да тијело развија имунитет на сам вектор, кога препознаје као уљеза и покушава да га уништи. Али, научници који су развили "спутњик ве", одбацили су ову могућност као неки дугорочни проблем.

"Вјерујемо да су вакцине које се заснивају на векторима у ствари боље за будућу ревакцинацију, у односу на вакцине које се заснивају на другим платформама", рекао је Логунов.