ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/02/2021

ЦВИЈАНОВИЋ: 1. МАРТ НИЈЕ ПРАЗНИК, ВЕЋ ДАТУМ КОЈИ АСОЦИРА НА ЗЛО И СТРАДАЊЕ

 

БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да 1. март није празник у Српској, нити га доживљавамо као дан независности БиХ, јер дан државности или независности неке државе треба да буде дан који окупља, а не који разједињује, дан који покреће позитивне емоције, а не који асоцира на убијање и друге страхоте, као што је то случај са БиХ.

 

Цвијановићева је истакла да се Уставни суд БиХ, нажалост, много пута ставио у функцију политичких циљева у БиХ, не само по питању празника, већ и других ствари креирајући правила, умјесто да штити уставност, али то је на један начин помогло Републици Српској да разумије све замке које су јој намијењене у развлашћивању, али и упорном понижавању.

Она је нагласила да, када је ријеч о 1. март, он ће увијек асоцирати на нелегитимни референдум одржан уз противљење српског народа, на брутално убиство српског свата, рањавање православног свештеника и паљење српске заставе на сарајевској Башчаршији, као и на то да су убице остале некажњене. Управо тиме је најављена трагедија и ужаси који су услиједили у ратно вријеме, али и континуирано неповјерење присутно током свих година након рата.

"Ако, на примјер, представници међународног фактора, упорно причају да вјерују у суживот, помирење, равноправност, а онда упорно игноришу став једних и покушавају дати легитимитет оном што није прихватљиво за све, онда можемо рећи да је из тога Република Српска, такође, извукла поуку", нагласила је предсједник Српске.

Она је оцијенила да су све то примјери двоструких стандарда, али и навијачког односа оних који би, ако су заиста пријатељи свих народа у БиХ, требало да имају сасвим другачији приступ према потребама и интересима свих.

"Шта рећи о повлађивању кад је у питању 1. март, или хајци коју воде бошњачки политичари и међународни представници 'уз малу помоћ пријатеља из Уставниг суда БиХ' када је у питању 9. јануар, или о односу према жртвама, или политичким одлукама тог тешког ратног времена или свему оном што се дешавало у поратним годинама, а подразумијевало је само одузимање од Републике Српске?
Све је јасно јер је мјесец дана након тога избио грађански рат и трагични сукоб народа у БиХ и какав је то онда уопште празник кад је био окидач за зло, страдање и трајно неповјерење", закључила је Цвијановићева.