ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона02/03/2021

СРПСКА ИМА АКЦИОНИ ПЛАН ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ

 

БАЊАЛУКА, 2. МАРТА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Српска има Акциони план за вакцинацију, који је усвојила Влада, те да се тачно зна када ће ко бити вакцинисан.

 

"Треба да завршимо вакцинацију наших здравствених радника, потом идемо у старачке домове. Након тога идемо у приоритетне групе - старије особе, поготово они који имају нека од удружених обољења. У једној од следећих група биће и медијски радници, јер је њихов посао битан за Републику Српску", рекао је Вишковић синоћ за РТРС.

Он је позвао све грађане Републике Српске да искористе своје право да се вакцинишу да би побиједили корона вирус и да би се што прије вратили у нормалан живот, напоменувши да су вакцине бесплатне и добровољне.

Вишковић је подсјетио да је Република Српска у првом контигенту добила 1.000 комплета за вакцинацију и ревакцинацију, те истакао да је по том основу вакцинисано 970 здравствених радника у Републици Српској.

Он је рекао да је захваљујући помоћи предсједника Србије Александра Вучића вакцинисано око 2.600 наших здравствених радника у Србији.

"Данас смо добили 20.000 вакцина, а у наредних 10 дана у Српску ће доћи и 20.000 доза за ревакцинацију", додао је премијер Вишковић.

Република Српска, навео је он, гледајући број становника може бити задовољна вакцинацијом знајући да други ентитет у БиХ није добио ниједну дозу.

"Република Српска испуњава своја обећања. Чак су и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић признали да је Српска боље одреаговала у пандемији вируса корона и набавка ових вакцина то доказује", напоменуо је Вишковић.

Он је нагласио да без обзира на цијену, долазак вакцина није упитан у Републику Српску.

"То су значајна средства за буџет Републике Српске. Међутим, колико год коштало, нама је најважније здравље грађана Српске. Колико год је потребно новца, да би наши грађани имали доступне вакцине, ми ћемо га обезбједити", рекао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да је Република Српска око седам милиона КМ уплатила за "Ковакс" систем за 200.000 доза, потом за руске вакцине око 13,5 милиона КМ, док је преко Компензационог фонда за пратећи материјал - шприце обезбјеђено око 2 милиона КМ.

"Српска има обећања ЕУ да би се и они могли појавити у БиХ са одређеним бројем вакцина, око 70.000 доза, али се не ослањам превише на ту опцију. У завршној фази су и преговори са кинеским вакцинама, гдје је у оптицају 100.000 вакцина", навео је Вишковић.

Вишковић је рекао да Република Српска у овом моменту већ има уплаћених вакцина за 400.000 грађана или 800.000 доза, плус са Европском комисијом и Кином, што је обезбијеђених и уговорених вакцина за 60 одсто становништва Републике Српске.