ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика02/03/2021

НОВИ ПОКУШАЈ РАЗВЛАШЋИВАЊА СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 2. МАРТА /СРНА/ - Нова апелација бошњачких делегата у Вијећу народа Уставном суду БиХ, у којој траже испитивање уставности Закона о шумама, који је Српска донијела 2020. године, покушај је развашћивања Српске на свим нивоима, сматра професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић.

 

Према његовим ријечима, претходна искуства говоре да се може очекивати да Уставни суд ову апелацију прихвати.

"Такве одлуке не треба да се дешавају, јер према Дејтонском мировном споразуму, шуме и остало земљиште припада 49 одсто Републици Српској и о томе нема разговора", рекао је Поповић за "Глас Српске".

Он је додао да је Дејтонски споразум - међународни споразум, те да је у хијерархији виши у односу на било коју одлуку Уставног суда.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић истакао је да овакав потез делегата није неочекиван јер бошњачки политичари не одустају од праксе да у сарадњи са страним фактором утичу и мијењају уставно уређење БиХ.

"Раније су то радили преко наметнутих одлука високог представника, а данас преко Уставног суда. И једно и друго нису акти демократије, јер знамо да се закони доносе у парламенту", рекао је Петковић.

Према његовим ријечима, БиХ је земља у којој се ствари морају ријешити договором и консензусом, а овакви потези Бошњака угрожавају помирење.