ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија05/03/2021

У ЈАНУАРУ ВЕЋИ ПРОМЕТ ЗА ТРИ ОДСТО

 

САРАЈЕВО, 5. МАРТА /СРНА/ - Укупан десезонирани промет трговине на мало у БиХ у јануару, посматран у текућим цијенама, остварио је раст од три одсто у односу на децембар прошле године, објавила је Агенција за статистику БиХ.

 

Раст промета од 1,2 одсто остварен је у трговини непрехрамбеним производима, док је у трговини прехрамбеним производима, односно храном, пићем и дуванским производима остварен раст од 3,2 одсто.

Посматрано у сталним цијенама, укупан десезонирани промет трговине на мало у БиХ у јануару остварио је раст од 4,7 одсто у односу на прошли мјесец претходне године.

Раст промета од 5,4 одсто забиљежен је у трговини непрехрамбеним производима, а у трговини прехрамбеним производима од 3,6 одсто.

Календарски прилагођен укупан промет трговине на мало у БиХ, посматран у текућим цијенама, у јануару ове, у односу на исти мјесец прошле године, забиљежио је пад од 7,6 одсто.

У јануару ове, у односу на исти мјесец лани, промет прехрамбеним производима забиљежио је пад од 0,4 одсто, а промет непрехрамбеним производима пад од 2,8 одсто.

Посматрано у сталним цијенама, укупан промет трговине на мало забиљежио је пад од 1,6 одсто у односу на јануар 2020. године.

У јануару ове, у односу на исти мјесец прошле године, промет прехрамбеним производима забиљежио је пад од 1,7 одсто, док је промет непрехрамбеним производима остварио раст од 4,9 одсто.