ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона05/03/2021

ШЕРАНИЋ: ЗАУСТАВИТИ РАСТ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ ВИРУСОМ КОРОНА

 

БАЊАЛУКА, 5. МАРTА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић упозорио је на потребу да се у Бањалуци хитно реагује како се не би догодио стрмоглави раст броја заражених вирусом корона, будући да је у највећем граду српске порастао за 100 одсто.

 

"Ако се настави тај експоненцијални раст заражених можемо доћи у проблем и морамо да реагујемо што прије. Град Бањалука има овлаштења мимо Штаба и да донесе своје мјере које су рестриктивније", рекао је Шеранић, обраћајући се на ванредној сједници Скупштине града Бањалука.

Он је навео да његова намјера није да данас некоме држи лекције шта треба да чини. "Али, оно што заједнички треба да урадимо јесте да зауставимо раст броја заражених", поручио је Шеранић.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци Владо Ђајић сматра да је неопходно донијети одлуку да бањалучка Градска управа финансијски помогне УКЦ, као што је град Добој помогао својој болници.

Он је рекао да је помоћ неопходна за куповину нових тестова, лијекова, али и за куповину мобилног ЦT-а.

Ђајић је истакао да се у УКЦ-у у праксу лијечења уводе нови лијекове и нови тестови, те да су приморани да тестирају пацијенте на британски и јужноафрички сој вируса, али и да се даје сваки нови лијек који се појави.

Он је напоменуо да је проблем то што ти лијекови нису на листи Фонда здравственог осигурања јер нема времена за спровођење законских процедура и комисије.

Сједници присуствују градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић, директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић, те одборници Скупштине града.

Ванредна сједница Скупштине града Бањалука одржава се због неповољне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона и константним повећањем броја заражених.