ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво05/03/2021

ОСМОМАРТОВСКА КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА ЗА ДЈЕЦУ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА

 

СОКОЛАЦ, 5. МАРTА /СРНА/ - На Сокоцу је данас одржана креативна радионица на којој су дјеца са посебним потребама припремала и украшавала осмомартовске честитке за мајке.

 

Радионица је одржана у сарадњи Одјељења дјеце са посебним потребама Основне школе "Соколац", Удружења за помоћ лицима са посебним потребама "Подршка" и соколачке Установе за културу "Перо Косорић".

Дефектолог у настави Бојана Орашанин, која води Одјељење дјеце са посебним потребама, рекла је Срни да често одржава радионице са "Подршком" и локалном Установом за културу, јер сматра да дане празника тој дјеци треба учинити лијепим организовањем школских такмичења и других активности.

Она је указала на значај да се развија свијест о проблематици рада и подршци дјеци са посебним потребама јер, навела је, друштво није припремљено за њих, што родитељима додатно отежава ионако тешку ситуацију.

"Tо су дјеца која знају да се радују и треба им омогућити да, у складу са њиховим могућностима, учествују у друштвеном животу јер су они радосна бића која желе истражити свијет око себе, а на нама је да им то омогућимо и подржимо их", истакла је Орашанинова.

Према њеним ријечима, овој дјеци треба приступити на посебан начин, мотивисати их за рад, уз много љубави, умијећа и креативности, а да би био остварен пуни потенцијал сваког од њих важно је прилагодити им програм и посебно значајно пружити им емоционалну подршку да би могла да створе ту позитивну слику о себи.

Орашанинова је позвала локалне заједнице да дјеца са посебним потребама не остану у другом плану, да добију подршку у организовању радионица и свих других активности које ће њихов живот учини љепшим.

Одјељење дјеце са посебним потребама дјелује у оквиру Основне школе "Соколац", а похађа га шест ученика узраста од првог до деветог разреда, који раде по посебно прилагођеном плану и програму за сваког појединачно, а Орашанинова је изразила задовољство што сви у тој школи имају слуха за ову дјецу.

Директор Установе за културу на Сокоцу Ирена Шућур истакла је да је циљ оваквих радионица да сви као заједница скрену пажњу на дјецу са посебним потребама и њихов положај у друштву.

Она је додала да је кабинет начелника општине Соколац Милована Бјелице покровитељ ове креативне радионице, која је одржана уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Свјетлана Боровчанин из Удружења за помоћ лицима са посебним потребама "Подршка" навела је да су дјеца са посебним потребама истовремено и чланови удружења "Подршка" и да су у недостатку других активности данас испољили срећу што се друже, заједно украшавају честике и добијају похвале и подршку организатора.

Удружење за помоћ лицима са посебним потребама "Подршка" основано је 2008. на Сокоцу и тренутно има око 60 чланова.