ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика20/10/2021

О ДОДАТНОМ ЈАЧАЊУ ИНСТИТУЦИОНАЛНИХ ВЕЗА

 

ВАРШАВА, 20. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Сејма - доњег дома пољског Парламента Елжбјет Витек разговарале су данас о могућностима додатног јачања институционалних веза између Српске и Пољске, али и стварању услова за унапређењe различитих видова сарадње.

 

Цвијановићева је информисала Витекову о уставној позицији Републике Српске, те политичкој ситуацији и укупним односима у БиХ.

На састанку је поздрављен интензитет контаката између Републике Српске и Пољске и њених регија, те наглашено да је посјета Цвијановићеве Пољској важан корак ка још бољим међусобним односима и да се таква прaкса треба наставити и у будућности.

Цвијановићева и Витекова су размијениле мишљење и о актуелној ситуацији у ЕУ, позицији Пољске, као и политици проширења ЕУ, саопштено је из Кабинета предсједника Републике Српске.

Предсједница Републике Српске данас се састала и са државним секретаром у Министарству фондова и регионалне политике Пољске Малгожатом Јаросињском Јединак, а на састанку је посебно апострофирана интензивна сарадња Српске и неколико пољских војводстава у различитим областима, те изражена опредијељеност ка даљем унапређењу односа.

Цвијановићева је истакла да су европске интеграције и јачање регионалне сарадње стратешко опредјељење институција Републике Српске.

Предсједник Српске је нагласила да је искуство Пољске у домену повлачења и кориштења европских фондова веома корисно, те изразила захвалност домаћинима на спремности да своја искуства подијеле са Републиком Српском.

Цвијановићева се налази у дводневној званичној посјети Пољској.