ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана20/10/2021

УСВОЈЕН ЗАКОН О ЛИЈЕКОВИМА И МЕДИЦИНСКИМ СРЕДСTВИМА

 

БАЊАЛУКА, 20. ОКTОБРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске којим је предвиђено оснивање Агенције за лијекове и медицинска средства Српске, те прописани дјелокруг, начин рада и надлежност тог тијела.

 

Законским одредбама је прописано да је оснивање Агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске неопходно ради заштите и промоције здравља обезбјеђивањем квалитетних, безбједних и ефикасних лијекова и медицинских средстава за употребу у хуманој медицини и успостављања функционалног, координисаног и јединственог регулационог система лијекова и медицинских средстава.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је закључке владајуће већине у којима се наводи да је, на основу извршене анализе кисеоника који се примјењује у здравственим установама, потврђено да се у Српској користи кисеоник одговарајућег квалитета и концентрације прописане за лијек у складу са стандардом и европском фармакопејом.

"Овим се потврђује да су пацијенти у Републици Српској лијечени на исправан начин кисеоником од проглашења ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона и апелује на грађане и пацијенте да не подлијежу страху и паници", истиче се у закључцима.

Закључци се односе на стање у испоруци кисеоника јавним здравственим установама у Републици Српској.

Народна скупштина, полазећи од чињенице да су заштита становништва од заразних болести и здравствена дјелатност од општег интереса, а узимајући у обзир захтјеве јавних здравствених установа за обезбјеђивање кисеоника за лијечење пацијената, закључује да је и поред свих напора који се улажу за превазилажење административних проблема у снабдијевању кисеоником здравствених установа, евидентно да је снабдјевање за вријеме трајања ванредне ситуације изазване пандемијом доведено у питање, што угрожава живот и здравље грађана.

Закључује се да институције у БиХ, превасходно Министарство цивилних послова у Савјету министара и Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ треба да у фокус рада ставе живот и здравље пацијената и активно учествују у изналажењу рјешења и превазилажењу проблема насталих у вези са снабдијевањем кисеоником јавних здравствених установа у Републици Српској.

Имајући у виду да не постоји консензус на нивоу БиХ за рјешавање питања континуираног снабдијевања медицинским кисеоником здравствених установа, закључује да се ово питање у Републици Српској треба ријешити по узору на Србију, на начин како је то прописано закључком Владе ове земље од 10. јула 2020. године.

Народна скупштина Републике Српске закључује да је, с циљем обезбјеђивања континуитета снабдијевања кисеоником одговарајућег квалитета и концентрације прописане за лијек здравствених установа, и потребом за рјешавања административних процедура у вези са производњом и прометом на велико лијекова, те узимајући у обзир извјештаје о испитивању кисеоника узоркованог из здравствених установа издатих од акредитоване лабораторије, потребно привремено наставити снабдијевање кисеоником одговарајућег квалитета и концентрације прописане за лијек, коју здравствене установе и добављачи већ примјењују.

Задужује се Влада Републике Српске да пропише мјере којима се обезбјеђује снабдијевање здравствених установа кисеоником одговарајућег квалитета и концентрације прописане за лијек, чију исправност контролишу акредитоване лабораторије.

Закључке су потписали шефови посланичких клубова СНСД-а, Демоса, СП-а, Уједињене Српске, НПС-а и посланичка група НДП-а.

Ове акте подржала су 43 посланика, док су два била против.

Након гласања, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је посебну скупштинску сједницу.