ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика04/12/2021

СПЕЦИЈАЛНИ ИЗАСЛАНИЦИ ТРЕБА ДА ИМАЈУ БАР МИНИМУМ МОРАЛНОГ ДИГНИТЕТА

 

БАЊАЛУКА, 4. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да западне земље и Британија имају далеко веће проблеме од оних које покушавају да ријеше у БиХ и да је низ специјалних изасланика за ово подручје више њихова игра, него што је потреба у БиХ.

 

"Слушамо Британце како нам предлажу да ми уђемо у ЕУ, а они из ње изашли, али разумијем да сада желе да се путем тог неког свог изасланика врате на међународну сцену, а не на Балкан, то је нешто што они чине", рекао је Додик на конференцији за новинаре у згради Владе Републике Српске у Бањалуци.

Он је рекао да ће, ако буде прилике, разговарати и са специјалним изаслаником и рећи му да је за оно што треба да ураде потребан бар минимум моралног дигнитета.

"Тај морални минимум ви немате, ваш дигнитет је везан за чињеницу да сте командовали НАТО трупама које су бомбардовале Србе у Републици Српској и Србији и убијале дјецу", истакао је Додик.

Он је за искуство српског народа са НАТО рекао да је безобразно лоше, због бомбардовања у неколико наврата.

"А сада Британци шаљу специјалног изасланика који је командовао тим НАТО снагама у оба случаја, у БиХ и на Косову, да нам он, када скине униформу и обуће цивилно одијело, утјерује демократију. То су урадили раније бомбама, а сада би на неки други начин", рекао је он.

Наводећи да нема ништа против да било ко шаље каквог год хоће изасланика у БиХ, Додик је рекао да не вјерује у добре намјере Британаца овдје.

Према његовим ријечима, Британци су овдје закували много проблема, историјски гледано и одржавају тај конфликт на ниском нивоу, некад му дајући значај неке врсте ескалације.

"Колико је то озбиљно са високим представницима и изасланицима, дође ми да и ми именујемо наше изасанике за Британију, да се они баве њиховим питањима. Дајте људи, престаните те ствари да радите, то нема никаквог смисла. Ако немате начина да другима дате неке апанаже да уживају и путују свијетом, немојте на нама то да чините", поручио је Додик.

Он је упитао какав је реално могућ опсег бројних изасланика у БиХ и оцијенио да се они напросто играју и у тим играма желе да представе БиХ као страшно мјесто, какво није.

Према ријечима Додика, у расправи о ситуацији у БиХ која је одржана у британском Парламенту учествовао је тек мали број посланика који су и раније били веома ангажовани на страни муслимана у БиХ, од којих су неки били ангажовани у тиму бившег високог прдставника Педија Ешдауна.

"Британски парламент, који се покушава представити као полазна тачка демократије у свијету, апсолутно је показао своју безличност, да је навијачки настројен, да није спреман да сагледа реално стање, и у том погледу то треба схватити само као мишљење појединаца и тако ћемо се према томе и односити", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, једини рационалан приступ који је чуо у задње вријеме јесте од руског предсједника Владимира Путина који је рекао да је у БиХ потребан договор, разговор са људима и одговор, без мијешања других у унутрашње односе у БиХ.

"Ја сам увјерен да је то тако, а са друге стране чујемо о малигном утицају Руске Федерације за ово или оно, без икаквих доказа", истакао је Додик.

Он је навео да Русија сматра да судбину и политичке процесе у БиХ треба да преузму домаћи актери и да они одлучују о томе на који начин ће се рјешавати питања, а не да то неко чини са стране.

"Русија нема намјеру и не мијеша се у унутрашње ствари у БиХ, како то чине неки други, путем директних уплива својих служби и у посљедње вријеме све више неких специјалних изасланика", рекао је Додик.

Он је навео да га радује што однос са Русијом није на нивоу специјалних изасланика, него и даље у директној комуникацији са предсједником Путином и најважнијим људима Руске Федерације.

Додик је рекао да Руска Федерација подржава све оно што је у складу са међународним правом и са Уставом БиХ, Анексом четири Дејтонског споразума, да није ни за какав авантуризам, да жели да очува територијални интегритет и Дејтонски споразум у БиХ, али и да је свјесна да је до тог кршења дошло прије свега операцијама једног дијала међународног фактора.