ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика04/12/2021

СРПСКА ЈЕ У ПРАВУ КАДА ТРАЖИ ДА СЕ РЕДЕФИНИШЕ ПРИЧА О ОРУЖАНИМ СНАГАМА

 

БАЊАЛУКА, 4. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да није добра одлука Уставног суда БиХ којом се припадницима Оружаних снага БиХ дозвољава ношење браде, истичући да то показује да је Република Српска потпуно у праву када тражи да се редефинише прича о оружаним снагама.

 

Додик је рекао да би могао да разумије да се носи брада у складу са личним, а не са вјерским опредјељењем.

"Ако је то са вјерским опредјељењем, то значи да се носи брада у складу са вехабијским стандардима", истакао је Додик.

Он сматра да ће овакав приступ изазвати још више нетолеранције у Оружаним снагама и да ће требати то све избјећи, додајући да му се све више свиђа ранији приједлог из Републике Српске о демилитаризацији у БиХ.

"Колико сам разумио, тамо постоји захтјев да жене војници могу да покривају лице у складу са вјерским опредјељењем. Ја то нисам видио ни код једне војске, можда негдје у неком другом дијелу свијета. Видио сам то код неких паравојних формација", навео је Додик.

Он је оцијенио да таква одлука Уставног суда БиХ није добра, јер је та институција одавно изгубила право да пресуђује и да доноси било какве норме, истичући да је Уставни суд БиХ одавно у функцији фаворизовања муслимана у БиХ.

"С једне стране овамо се дозвољава ношење браде у складу са вјерским опредјељењима, а с друге стране се тражи да се укине конститутивност народа у погледу политичког гласања", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да се Уставном суду БиХ не може вјеровати и да ће Република Српска брзо одбацити било какво извршавање његових одлука, поготово одлуке о пољопривредном земљишту, шумама и водама.

"Покушавају да нас спречавају у изградњи Хидроелектране `Бук Бијела` само зато што је то њихов хир. То одгађање говори да немају правни основ да се баве тим питањем и да покушавају да изспекулишу неки правни основ у наредних неколико мјесеци", напоменуо је Додик.

Он је рекао да су умјесто тога требали дозволити да се ради овдје и да сви они који могу да привуку инвестиције.

"Муслимани су се опредијелили да путем Уставног суда БиХ издоминирају у БиХ, али то се неће десити. Жао ми је што у Републици Српској постоје они који не разумију тренутак и који мисле да је ово нека политика хира или политика која иде само за тим да афирмише само једну политику или једну личност, и то није тачно", поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да ће за рјешавања кризе у БиХ бити важно наредних неколико седмица и мјесеци.

"Спреман сам на дијалог о овим питањима и са опозицијом у Републици Српској", истакао је Додик.

Он је рекао да грађани Републике Српске треба да знају да је интервенционизам међународне заједнице довео до тога да Србима одузимају право на егзистенцију и на постојање Републике Српске.

"Ово је један у низу корака којим су нас довели до зида одузимајући нам имовину, права, Дан Републике и много тога другог. Акумулација таквих забрана и одузимања довела нас је у ситуацију да кажемо да тако више нећемо и држаћемо се Устава", поручио је Додик.

Он је рекао да за уставно понашање све више има подршке код људи у Републици Српској, истичући да Српска ништа не ради мимо Устава БиХ.