ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2021

КУРТИ ПРИЈЕТИ РАТОМ, А ОПТУЖУЈЕ БЕОГРАД ЗА НЕСТАБИЛНОСТ

 

БЕОГРАД, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију саопштила је да предсједник Владе самопроглашеног Косова Аљби Курти оптужује Београд да у регион извози нестабилност у исто вријеме док сам пријети ратом и слањем оклопних возила на сјевер покрајине.

 

Поводом Куртијевог интервјуа подгоричкој "Побједи", у којем је оптужио Србију да се према сусједима понаша као "мала Русија" и да од Републике Српске жели да направи Бјелорусију, а од Црне Горе Украјину, из Канцеларије за Косово и Метохију поручили су да је само у Куртијевом паралелном универзуму могуће кривити Србију за изазивање регионалне нестабилности.

"Управо је он тај који својим једностраним, насилним акцијама и запаљивим изјавама нарушава тешко стечени мир на простору Kосова и Метохије, али и шире. За разлику од Приштине, која у регион извози политику тероризма, нестабилности и звецкања оружјем, Београд је региону донирао хиљаде вакцина и тестова против вируса корона и више пута према суседима исказао солидарност у случају ванредних ситуација", навели су у Канцеларији.

Подсјетивши да Београд активно учествује у иницијативи "Отворени Балкан", чији је циљ заједничко повезивање, из Канцеларије су указали да у "монологу који жели да води Курти нема мјеста формирању Заједнице српских општина, нити разговора о нормализацији односа и питањима од интереса за народ Kосова и Метохије".

"Претње ратом и оклопним возилима које би да шаље у српске средине свакако нису пут ни начин да се додвори страним спонзорима, јер ако добро слуша чуће да је све више гласова који поручују Куртију да је потрошио све кредите и да почне да спроводи потписане споразуме", закључили су у Канцеларији за Косово и Метохију.