ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2021

ЕНТИТЕТСКО ДРЖАВЉАНСТВО ВИШЕСТРУКО ЗНАЧАЈНО

 

БРЧКО, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Општински одбор СНСД-а у Брчком подсјећа грађане на важност избора ентитетског држављанства, у складу са Статутом дистрикта Брчко, као и другим прописима који уређују ову материју.

 

Из тог одбора саопштено је да је према Закону о личној карти грађана у БиХ упис ентитетског држављанства у личну карту обавеза становника Брчког, али и предуслов за гласање на изборима на јесен 2022. године.

"Међутим, ентитетско држављанство није важно само због избора, већ, прије свега, због тога што се на тај начин остварује правна веза Брчког са Републиком Српском, односно потврђује правна природа дистрикта, као заједничког власништва два ентитета", истичу из брчанског СНСД-а.

У саопштењу се напомиње да посједовање држављанства Републике Српске, уједно, грађанима Брчког омогућава остваривање различитих права која су предвиђена прописима Републике Српске.

СНСД подсјећа грађане да, у складу са Законом о избору и промјени ентитетског држављанства у Брчком, такође могу промијенити већ постојеће држављанство.

"Све информације о избору и промјени ентитетског држављанства, грађани могу добити у просторијама СНСД-а као и Канцеларији Владе Републике Српске у Брчком", додаје се у саопштењу.

На основу увида у базу података Централне изборне комисије БиХ за Брчко, у централни бирачки списак грађана са правом гласа у Брчком уписано је 86.470 бирача. Од тога 42.094 бирача са одређеном бирачком опцијом у Федерацији БиХ, док је 28.656 бирача са држављанством Републике Српске.

"Бирачку опцију, односно ентитетско држављанство, није опредијелило 15.720 грађана. Уколико не изаберу ентитетско држављанство, они неће имати право гласа на општим изборима", наведено је у саопштењу које је потписао предсједник Општинског одбора СНСД-а Брчко Синиша Милић.