ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 18/01/2022

ШМИТ ПОКУШАВА ДА ИЗВРГНЕ РУГЛУ ИЗБОРНИ ПРОЦЕС И БИРАЧЕ У СРПСКОЈ

 

Призивањем Додиковог нестанка са политичке сцене у БиХ, Шмит покушава да извргне руглу и изборни процес и народ у Републици Српској, те да у будуће буду бирани само они које Шмит жели да види на изабраним функцијама, односно њему и дијелу међународне заједнице подобни српски представници.

 

Пише: Милорад ГУТАЉ

ЗВОРНИК, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Изјавом "радити на томе да се будућност БиХ одвија без Милорада Додика", Кристијан Шмит, који у Савјету безбједности УН-а није именован на функцију високог представника у БиХ, потпуно је занемарио да грађани слободно на изборима бирају своје политичке представнике.

Такође, "заборавио" је и да је Милорад Додик на изборима добио више од 300.000 гласова, што му даје пуни легитимитет и легалитет да заступа српске интересе у заједничким органима БиХ.

Призивањем Додиковог нестанка са политичке сцене у БиХ, Шмит покушава да извргне руглу и изборни процес и народ у Републици Српској, те да у будуће буду бирани само они које Шмит жели да види на изабраним функцијама, односно њему и дијелу међународне заједнице подобне српске представнике који ће бити спремни на све за мало власти.

Изузимајући Шмита, који је само њемачки грађанин, сви досадашњи високи представници су на дјелу доказали да са њима БиХ није ни имала, а ни добила никакву будућност.

Коме обећава Шмит будућност БиХ без Додика, није објаснио. Није објаснио ни изјаву у којој тврди да је "дужан младим људима, нарочито њима, који великим дијелом не желе да имају тако нешто...", мислећи да је "тако нешто" Додик.

Којим младим људима је Шмит дужан!? Шмит врло добро зна да је за Додика гласао велики број младих међу оних више од 300.000 бирача који су свој глас дали управо Милораду Додику.

Тим младим људима Шмит није ништа дужан, осим оно што они желе - да се врати тамо одакле је дошао јер је он високи прдставник у покушају, односно потпуно нелегитиман.

Дакле, Шмит жели да уклони Додика као легалног и легитимног српског представника, а себе без сагласности Савјета безбједности намеће као да је легално изабран.

Шмитова тврдња да Додик тренутно блокира институције, вјероватно мислећи на заједничке органе БиХ, нема утемељење. Ово је доказ да Шмит, као њемачки грађанин у БиХ, жели само да настави политичку дестабилизацију у овој земљи, како би се неким случајем домогао неограничене власти које су имали претходни диктатори, "газећи" ову земљу сваки на свој начин.

Њемачком грађанину Шмиту не приличи да манипулише чињеницама иако зна да је последњи високи представник у БиХ Валентин Инцко кукавички наметнуо измјене кривичног закона и добио епитет "побјегуље" из земље којој је нанио максимално понижење, оставивши је у политичком ропцу у којем се све више гуши. Шмит врло добро зна да је Инцко блокирао институције и побјегао.

Осјећа ли Шмит да је сваки потез високих преставника доводио БиХ у политички нокдаун, јер су је ударали ниским ударцима да буде беживотнија, осигуравајући тако себи простор за дјеловање мислећи да су фараони над робовима.

Шмитова пријетња да ће он донијети одлуке, а ми, грађани Републике Српске и БиХ видјећемо какве ће бити, ако се не повуку одлуке Народне скупштине Републике Српске, вјероватно мислећи на враћање одузетих надлежности, више је игра ријечи него израз моћи. Како Шмит мисли да "донесе одлуке" ако се не повуку одлуке... Како он, који мисли за себе да је оно што није, може доносити одкуке и против кога?

Зашто Шмит, ако већ мисли да може да "донесе одлуке", не повуче срамну Инцкову одлуку, или штетне одлуке свих високих представника и врати се поштовању Дејтонског споразума? Не може, јер није легално именовани високи представник!

Да углед Шмита све више опада, потврђује и његова констатација да му је "брат командант ЕУФОР-а и да заједно са њим анализира тренутну ситуацију", тврдећи да ствари нису добре и да не може допустити да се такве дешавају.

Да ли је Шмит уопште свјестан својих изјава које су пренијели медији из Сарајева? Изгледа да није. Шта значи то што се јавно хвали да му је "брат командант ЕУФОР-а"? Је ли то пријетња Србима војном компонентом којом командује његов брат да не смију имати своја политичка и Уставом загарантована права, него само оно што им пожели Шмит као особа која тренутно нема никаква овлаштења од Савјет безбједности?

Треба ли Шмита подсјећати шта су његови сународници радили у ратним годинама Првог и Другог свјетског рата на Козари, Подрињу, Сутјесци и другим српским мјестима? Треба ли га подсјетити да су њемачки војници убијали стотине српских цивила за једног погинулог Нијемца? Најбоље би било да Шмит оде мало до Шумарица код Крагујевца гдје су његови сународници стријељали недужне ђаке и наставнике, изводећи их директно са наставе на губилиште. Нека се увјери да у Шумарицама влада нијема тишина помијешана са музичким јецајима који непрекидно оплакују српску младост однесену њемачким освајачким жељама.

Да ли то Шмит жели, злоупотребљавајући "брата" и ЕУФОР да држи срски народ у страху? Неће моћи, господине Шмит, достојанствени и поносни срски народ нема страха, посебно не од особа које се лажно представљају и које хоће за све у БиХ, немилосрно рушећи Дејтонски споразум, да оптуже српски народ.

Шмиту смета Додик и његови позиви на дијалог, али му не смета што се поново чују ратни покличи и вијоре ратне заставе из Сарајева, Бужима... Не сметају му увреде упућене из политичког Сарајева да су Срби геноцидаши, а Хрвати узуповци, не смета му да се младићи који славе Дан Републике пореде са нацистичким фалангама, не смета му да се предстаници Срба пореде са Хитлером. Ништа што долази из политичког Сарајева њему не смета!

Шмит је у интервјуима за сарајевске медије заборавио да каже једину, али битну истину - ако је Милорад Додик крив за блокаду заједничких институција БиХ, како онда не функционишу федералне институције на које Додик нема никаквог утицаја, зашто још није формирана Влада Федерације БиХ према изборима из 2018. године, како му не смета институционално запуштена ФБиХ? Само му смета лидер Срба из Републике Српске Милорад Додик и институционално уређена Република Српска. Хиљаду зашто, али ниједног одговора!?