ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/01/2022

РЕВИTАЛИЗАЦИЈА ХЕРЦЕГ БОСНЕ, ЈЕДНА ОД ОПЦИЈА АКО ПРОПАДНУ ПРЕГОВОРИ

 

МОСTАР, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Хрватске сељачке странке /ХСС/ БиХ Марио Караматић изјавио је данас да је ревитализација Хрватске Републике Херцег-Босне једна од опција за којом би Хрвати могли посегнути уколико пропадну преговори око измјена Изборног закона БиХ.

 

"Постоје опције као што су ревитализација Хрватске Републике Херцег-Босне у складу с међународним правом. Видим да та опција има све више заговорника међу бошњачким политичарима који заговарају повратак на устав тзв. Републике БиХ, тако да би то била једна опција која би била прихватљива дијелу Бошњака. Можда би ту чак прије завршили преговоре него ове о измјенама Изборног закона БиХ", рекао је Караматић Срни након данашњег састанка предсједника хрватских странака окупљених у Хрватском народном сабору /ХНС/ у Мостару.

Он је навео да је данас договорено одржавање ванредног Сабора ХНС-а 19. фебруара.

"Били су сви предсједници странака ХНС-а и разговарало се о преговарачком процесу. Донесена је одлука да се 19. фебруара сазове ванредни сабор ХНС-а на којем ће бити верификовани резултати преговора око измјена Изборног закона БиХ уколико заврше договором до краја јануара или одлука о даљим корацима уколико пропадну", рекао је Караматић.

Караматић је истакао да је доња граница испод које хрватски преговарачи неће ићи избор легитимних представника у Предсједништво БиХ и домове народа без икакве могућности редуковања овлаштења домова народа.

"Хрвати немају простора за попуштање ни милиметра више, нити имамо намјеру попуштати", додао је он.

Караматић није желио откривати који су све сценарији могући уколико преговори пропадну.

"До бојкота избора неће доћи, међутим упитна је законитост и уставност избора уколико буду расписани икако, јер је потребо усвојити и буџете. Један народ не учествује у раду парламената и Савјета министара. Постоји пресуда Уставног суда БиХ шта треба урадити како би избори били уставни и у складу са законима", навео је предсједник ХСС-а.

Он није оптимиста када је у питању успјех преговора око измјена Изборног закона БиХ.

"Нисам оптимиста већ дуго времена, јер је јако тешко преговарати с неким ко неће да преговара. Бошњаци све вријеме траже неки изговор да се то не уради. Час им смета што би у Републици Српској био један начин избора, у Федерацији други, па би то мијењали на уштрб Републике Српске да буде индиректни избор, па би редуцирали овлаштења домова народа. Они ће по мом мишљењу измислити још нешто због чега не би и ту ће завршити ова агонија звана измјене Изборног закона", рекао је Караматић.

Идуће седмице почиње завршна рунда преговора о новом Изборном закону уз америчко-европско посредовање.