ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет18/01/2022

НЕМА АЛТЕРНАТИВЕ СТАБИЛНИМ ОДНОСИМА БЕРЛИНА И МОСКВЕ

 

МОСКВА, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Берлин не види алтернативу стабилним односима са Москвом, изјавила је њемачки министар спољних послова Аналена Бербок.

 

Она је током посјете Русији рекла да је нова Влада Њемачке спремна да ради на одржавању стабилних односа са Москвом.

"Током моје посјете, желим да нагласим колико су односи са Руском Федерацијом важни новој федералној влади и мени лично. Нема алтернативе стабилним односима Москве и Берлина", истакла је Бербок.

Она је нагласила да жели да настави рад на изградњи односа са Москвом, уз напомену да говори у име цијеле федералне владе.

Шеф њемачке дипломатије навела је да је за њу важно да се може мирно разговарати о низу билатералних и међународних тема и да им се може посветити довољно времена.

Према њеним ријечима, постоје теме гдје Њемачка и Русија могу заједно да унаприједе везе, као и оне гдје се стране сусрећу са потешкоћама.

Бербок је посебно истакла "дубоку историјску димензију" односа Њемачке и Русије.

"Стога ће данас, током моје прве посјете Москви, за мене бити важно да положим вијенац на Гроб незнаном јунаку. Историјска дубина и бол између наших земаља такође су задатак, за политику у садашњости и за будуће генерације. Ово је мисија и задатак за помирење држава и људи", додала је Аналена Бербок.