ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/01/2022

МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ДА ИЗВРШИ ЈАЧИ ПРИТИСАК НА ПРИШТИНУ

 

БЕОГРАД, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је на данашњем састанку са амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром да очекује да ће међународна заједница извршити снажнији притисак на Приштину.

 

Петковић је информисао Кошара о ситуацији у јужној српској покрајини послије одлуке приштинских власти да на Косову и Метохији онемогуће одржавање референдума о уставним промјенама у Србији, те указао да је потребан јачи притисак на Приштину да се дјеловање међународне заједнице не би свело на саопштења и реторичке поруке.

Петковић сматра да онемогућавање одржавања референдума у српским срединама представља наставак кампање насиља и репресије над српским народом, али и отворено настојање да се потпуно пониште и укину најелементарнија политичка и грађанска права Срба, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

"Додатно неспокојство уносе изјаве приштинских политичара да ће Србима на Косову и Метохији и у будућности бити забрањено да гласају на изборима које расписује Србија, посебно на изборима 3. априла", рекао је Петковић.

Он је указао да је циље те најаве Приштине да обесхрабри српски народ у борби за опстанак и права у јужној покрајини, истичући да такав сценарио сигурно неће проћи.

Петковић сматра да потези Приштине вода ка угрожавању мира и наставку опасне дестабилизације региона, али и поништавању свих напора да дође до успостављања повјерења и нормализације односа на Косову и Метохији.

"Београд, и поред свега овога, сматра да се сва отворена питања могу решaвати једино мирним путем и на томе ће наставити да инсистира, иако је неиспуњавање преузетих обавеза из бриселских договора од стране Приштине још једна велика препрека и изазов у процесу нормализације односа", поручио је Петковић.