ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет18/01/2022

МОСКВА СЕ НАДА УТИЦАЈУ БЕРЛИНА НА КИЈЕВ

 

МОСКВА, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Русија се нада да ће Њемачка искористити свој утицај на Украјину како би натјерала Кијев да спроводи Мински протокол, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

 

Он је након састанка са њемачким министром спољних послова Аналеном Бербок у Москви рекао да су Њемачка и Русија сагласне да не постоји алтернатива Минском протоколу.

Лавров је истакао да су Москва и Берлин нагласили партнерима да нису прихватљиви покушаји да се Русија представи као страна у сукобима, као што је то рађено у посљедње вријеме, као ни то да се одговорност за недостатак спровођења Минског протокола пребаци на Русију.

"Надамо се да ће наше њемачке колеге искористити утицај на своје партнере у Кијеву да их натјерају да коначно спроведу своје одговорности", нагласио је Лавров.

Лавров је напоменуо да је са њемачким министром спољних послова размијенио мишљење о даљим изгледима за сарадњу у формату Нормандијске четворке, као и о корацима које треба предузети ради побољшаног спровођења Минског протокола у том формату, прије свега, оживљавањем активности Контактне групе за Донбас, у којој су представници Кијева, Доњецка и Луганска.