VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo22/01/2018

POMOĆI SRBIMA IZBJEGLIM IZ HRVATSKE DA OSTVARE STATUSNA PRAVA

 

BANjALUKA, 22. JANUARA /SRNA/ - Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća izjavio je da je ovo udruženje pred gašenjem, jer nema sredstava za funkcionisanje, te apelovao na nadležne institucije Republike Srpske i BiH da pomognu članovima Udruženja da ostvare svoja prava.

 

Puzigaća kaže da članovi ovog udruženja neće odustati od zahtjeva za rješavanje statusnih prava Srba izbjeglih iz Hrvatske koji se odnose na radna, penzijska, imovinska i stanarska prava.

"Članovi našeg udruženja su uglavnom ljudi koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i nemaju novca za angažovanje advokata kako bi ostvarili statusna prva u Hrvatskoj", rekao je Puzigaća Srni.

On je naveo da članovi ovog udruženja traže vraćanje 50.000 stanova u Hrvatskoj.

"Srbima izbjeglim iz Hrvatske koji imaju državljanstvo BiH ne dozvoljava se da otkupe stanove u toj zemlji kako je to omogućeno hrvatskim građanima, što je diskriminacija", istakao je Puzigaća.

On je podsjetio da je ovo udruženje za desetak godina poslalo Sudu za ljudska prava u Strazbur stotine tužbi koje nisu odbijene, ali odgovora za sada nema.