VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/01/2018

UMJETNIČKA DJELA KOJA TRAŽI LJUBLJANA LEGALNO SU U SRBIJI

 

BEOGRAD, 12. JANUARA /SRNA/ - Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je da se oko 300 umjetničkih djela čije vraćanje zahtijeva Slovenija legalno nalazi u Srbiji i da su ta pitanja riješena sporazumom o sukcesiji i drugim međunarodnim propisima.

 

Vukosavljević je rekao novinarima da ovaj zahtjev predstavlja pitanje sukcesije gledano u širem smislu i da je rok za podnošenje tog zahtjeva istekao 2006. godine.

On je dodao da su, prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo kulture Srbije, ta umjetnička djela otkupljivale institucije i organi tadašnje Srbije.

"Mi ćemo nastaviti razgovore sa kolegama, možda tu postoji prostor kada je reč o konkretno jednom ili dva dela gde nam je potrebna još neka informacija, ali odgovor na taj zahtev sadržan je u stavu Komisije za restituciju koja se tim pitanjem bavi", rekao je Vukosavljević.

Ministar je istakao da je to pitanje riješeno u skladu sa međunarodnim propisima, Sporazumom o sukcesiji i međunarodnom zakonima koji tu oblast regulišu.

On je naveo da je situacija tu jasna i da ne vidi mogućnost za bilo kakve komplikacije, prenijeli su beogradski mediji.

Vukosavljević je napomenuo da druge države nisu podnosile slične zahtjeve, a kao primjer dobre saradnje i razumijevanja pomenuo saradnju sa Hrvatskom na vraćanju predmeta u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve /SPC/, koja su sklonjena tokom proteklog rata.

On je rekao da je Srbija iz različitih razloga propustila u posljednje dvije i po decenije da ustanovi da li se i koji broj umjetničkih djela srpske kulturne baštine nalazi u drugim bivšim jugoslovenskim republikama.

"Mi smo preko diplomatsko-konzularnih predstavništva pokrenuli akciju da to ustanovimo, pa ćemo videti da li se neka od srpskih umetničkih dela nalaze negde u okruženju pa i to može da bude predmet pregovora", rekao je Vukosavljević.

Prema pisanju "Večernjih novosti", Slovenija zahtijeva od Srbije više od 300 umjetničkih djela i istorijskih predmeta iz zbirki srpskih muzeja, zvaničnih rezidencija i državnih ustanova.

Lista umjetnina sastavljena je po samo jednom kriterijumu - činjenici da su njihovi autori Slovenci ili je Slovenija na bilo koji način učestvovala u njihovom stvaranju.

Po ovom osnovu vlasti u LJubljani traže više od 200 slika i skulptura, desetine muzejskih predmeta, pa i filmove "Kekec" Joža Gala, "Bitka na Neretvi", Veljka Bulajića i "Zadah tela", beogradskog reditelja crnog talasa Živojina Pavlovića.