VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija22/01/2018

KOMIĆ OTVORIO SAVJETOVANjE AGRONOMA I POLJOPRIVREDNIKA NA ZLATIBORU

 

BANjALUKA, 22. JANUARA /SRNA/ - Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je danas na Zlatiboru 52. savjetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije, na kojem će biti predstavljena najnovija dostignuća i budući pravci u razvoju poljoprivrede kod nas i u svijetu.

 

Osim toga, učesnici će se upoznati o inovacijama u oplemenjivanju i tehnologiji gajenja najznačajnijih ratarskih, industrijskih, krmnih i povrtarskih biljaka, zajedno sa alternativnim kulturama i organskom proizvodnjom, saopšteno je iz Ministartva nauke i tehnologije Republike Srpske.

Savjetovanje, koje se održava do subote, 27. januara, organizuje Institut za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada.

"Republika Srpska i Srbija su oduvijek imale izvanrednu saradnju, naročito iz oblasti poljoprivrede. U vremenu kada je velika potražnja ali i izuzetan pritisak na prirodne resurse, postavlja se zadatak za proizvodnju dovoljne količine zdravstveno bezbjedne hrane, koja služi podmirenju rastuće svjetske populacije", istakao je Komić.

On je ocijenio da to nije lak zadatak, naročito kada se ima u vidu i neracionalnost ponašanja, te naveo da se čak trećina hrane za ljudsku upotrebu baca.

"Kada se tome doda i činjenica da je procenat vode za piće na Zemlji zanemariv, očigledno je da se mora krenuti u borbu sa izazovima koje nam današnjica donosi", poručio je Komić.

On je dodao da će pozitivan iskorak u nastojanju da se oblast poljoprivrede unaprijedi, biti potpisivanje ugovora o naučnoj i poslovno-tehničkoj saradnji Poljoprivrednog instituta Republike Srpske sa Institutom za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada.

Komić je naveo da će ugovor biti potpisan u srijedu, 24. januara, na dan otvaranja prvog Savjetovanja agronoma Srbije i Republike Srpske na Zlatiboru.