VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/01/2018

URUČENI NOVOGODIŠNjI PAKETIĆI UČESNICIMA U SELU UGLJARE

 

KOSOVO POLJE, 13. JANUARA /SRNA/ - Učenicima Osnovne škole u srpskom selu Ugljare kod Kosova Polja danas su podijeljeni novogodišnji paketići koje su obezbijedili njihovi vršnjaci iz Republike Srpske.

 

Paketiće za 134 učenika od prvog do osmog razreda uručo je predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

"Ovo je poklon iz srca. Ovo je potvrda da niste sami i da vaši vršnjaci iz Srpske znaju za vas, vaš zalog i žrtvu po sveukupni opstanak srpstva na svetoj kosmetskoj zemlji", rekao je Arlov.

Direktor Osnovne škole "Ugljare" Goran Jović zahvalio je svim đacima i njihovim roditeljima iz Srpske jer su se sjetili da u Ugljaru nadomak Kosova polja žive srpska djeca.

"Ovo su jedini paketići koje su moji đaci dobili na poklon i baš zato smo u srce ganuti", rekao je Jović, te napomenuo da su učenici ove škole prepušteni sebi i svojoj sudbini.

Broj učenika u Ugljaru, koje je do prije rata bilo istureno odjeljenje Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Kosova Polja, prepolovljen je tokom posljednjih desetak godina.

"Broj učenika godišnje opada u proseku za 12 do 15, što nam daje zabrinjavajuće podatke da će i ova srpska škola, poput tri matične škole u Kosovu Polju, biti ugašena za najviše deset godina", rekao je Jović.

Vladimir Zdravković kaže da je ogorčen što Srbi u Kosovu Polju plaćaju cijenu zaborava i prepuštenosti sopstvenoj sudbini.

"Za nas niko ne zna izuzev kad treba da se održe izbori neko do nas dolazi. Sve je to prosipanje iz šupljeg u prazno i baš zato što za nas niko ne zna. Pokloni iz Srpske i nama i našim mališanima znače mnogo, a to mnogo se rečima ne da opisati", kaže Zdravković, koji je zahvalio svim građanima Republike Srpske.

U Kosovu Polju, urbanom dijelu, do 1999. godine živjelo je oko 10.000 Srba sa blizu 2.500 đaka.

Zdravković kaže da je u ovom gradu danas ostalo dvadesetak Srba sa svega petoro djece koja žive u potpunoj izolaciji, kojima najviše nedostaje živa riječ, podrška da istraju u odluci da opstanu na svome.

Uručenjem novogodišnjih paketića učenicima u Ugljaru, Korminjanu kod Kosovske Kamenice i Vrbovcu kod Kosovske Vitine završava se akcija podjele 1.200 paketića koje su obezbijedili učeici škola iz Republike Srpske.

Arlov je juče Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice uručio ček od 36.000 evra prikupljenih tokom akcije koja je u organizaciji banjalučkog Odbora trajala od 1. oktobra do 31. decembra.