VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/01/2018

ZBOG BEZBJEDNOSNIH IZAZOVA RADITI NA PODIZANjU KAPACITETA ZA ODBRANU

 

BEOGRAD, 13. JANUARA /SRNA/ - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković ocijenio je da će u narednim godinama biti sve više bezbjednosnih izazova za Srbiju i da treba raditi na podizanju kapaciteta društva i vojske za odbranu.

 

On je naglasio da aktuelna situacija u međunarodnim odnosima utiče na planove razvoja sposobnosti Vojske Srbije i dodao da su u završnoj fazi strateški dokumenti razvoja Vojske Srbije za narednih deset godina, gdje će se tačno definisati koje sposobnosti Vojska Srbije treba da ima u narednom periodu.

"Naš cilj je da vojska iz godine u godinu bude sve jača, bolje opremljena i bolje osposobljena. U celini da bude osposobljena da odgovori na sve pretnje po bezbednost građana Srbije", izjavio je Diković za RTS.

On je zahvalio Rusiji na donacijama u naoružanju i objasnio da će 30 tenkova T-72S biti raspoređeno u oklopno-mehanizovane jedinice, a 30 oklopnih vozila BRDM u izviđačke jedinice Vojske Srbije.

Govoreći o planovima za naoružavanje Diković je istakao da je planirana nabavka raketnog sistema velikog i srednjeg dometa koji može da vodi borbu na daljinama većim od 400 kilometara, ali da je rano govoriti o konkretnim rješenjima.

"Naravno da se razmatraju i sistemi S-300 i BUK, ali razmatramo i druge sisteme", objasnio je Diković.