VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/02/2018

DANAS U BANjALUCI SVEČANI PRIJEM POVODOM SRETENjA

 

BANjALUKA, 13. FEBRUARA /SRNA/ - Generalni konzulat Srbije u Banjaluci organizovaće danas svečani prijem povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije.

 

Svečani prijem biće održan u restoranu "Stara ada" u 18.30 časova, saopšteno je iz Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Generalni konzulat Srbije u Banjaluci, povodom obilježavanja Dana državnosti, tradicionalno organizuje i literarno takmičenje za sve učenike srednjih škola u Republici Srpskoj. Tema ovogodišnjeg literarnog rada bila je "O mojim prijateljima u Srbiji".

Prvu nagradu od 1.000 KM osvojila je Nikolina Ninković, učenica četvrtog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" u Trebinju, a drugu i treću u iznosu od po 500 KM učenik prnjavorske gimnazije Adnan Selimović i učenik gimnazije u Banjaluci Nikola Petrović.

Sretenje /15. februar/ je državni praznik Srbije ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, a 1835. godine u Kragujevcu donesen Sretenjski ustav, koji se smatra početkom savremene srpske državnosti.