VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/02/2018

DANAS VELIKA SKUPŠTINA SNV-a

 

ZAGREB, 13. FEBRUARA /SRNA/ - U Zagrebu će danas biti održana Velika skupština Srpskog narodnog vijeća /SNV/ na kojoj će biti usvojene izjave koje će biti dostavljene institucijama Hrvatske i Srbije i relevantnim međunarodnim organizacijama.

 

Okupljenima će se obratiti predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici hrvatske Vlade i Sabora, te predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, navodi se u saopštenju SNV-a.

Ovom događaju prisustvovaće i odbornici iz više opštinskih, gradskih i županijskih vijeća Srba iz cijele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Početak treće Velike skupštine SNV-a zakazan je za 16.00 časova u zagrebačkoj koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

Iz SNV-a podsjećaju da Srbi u Hrvatskoj imaju tradiciju održavanja crkveno-narodnih sabora, ističući da je najslavniji i najznačajniji od njih Majska skupština, održana u maju 1848. godine u Sremskim Karlovcima.

Tada je Josif Rajačić proglašen patrijarhom, istaknuti su zahtjevi za političkom slobodom i nezavisnošću srpskog naroda, zatražen savez sa Trojednom Kraljevinom Hrvatskom, Slavonijom i Dalmacijom, a odluke Majske skupštine prihvatio je tadašnji Hrvatski sabor.

SNV je obnovio tu tradiciju i u maju 2008. godine okupio je više od 1.500 izabranih odbornika manjinskih srpskih vijeća iz cijele Hrvatske.

Bila je to prva skupština Srba iz Hrvatske održana nakon Drugog svjetskog rata.