VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/02/2018

URUČENA PRIZNANjA ZA NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE

 

BEOGRAD, 13. FEBRUARA /SRNA/ - Priznanja "Najplemenitiji podvig godine" u tradicionalnoj akciji "Večernjih novosti" uručena su danas u Beogradu 55. put.

 

Dobitnik prestižne titule najplemenitijeg pojedinca u prošloj godini i Zlatne plakete je stariji vodnik Prve brigade Vojske Srbije u Pančevu Ivan Ristić /39/, iz Leskovca, koji je naočigled mnogobrojnih posmatrača, rizikujući svoj život, spasio život žene koju je muškarac pokušao da ubije nožem.

Prema odluci žirija, čiji je predsjednik bio akademik Matija Bećković, Zlatna plaketa za najplemenitiji kolektivni podvig pripala je monahinjama Manastira Svete Petke u Izvoru, kod Paraćina.

Čitav život ovog sestrinstva potpuno je posvećen zaboravljenima, čak i od svojih porodica, a one u manastiru brinu o djevojkama i ženama sa smetnjama u razvoju.

Priznanje je igumaniji Mariji uručio Bećković.

Zlatnu plaketu za dječiji podvig žiri je dodijelio Jovani Leposavić /16/ iz Beograda, koja je poslije teške borbe sa karcinomom male karlice, dobila bitku za život. Kada je izliječena, organizovala je niz humanitarnih akcija za najmlađe onkološke pacijente.

Specijalna plaketa dodijeljena je autoru emisije "S Tamarom u akciji" Tamari Grujić, koja, kako je ocijenio žiri, podstiče plemenitost i požrtvovanost i ostavlja dubok trag humanosti u društvu.

Tu plaketu dobio je i dječak Farhad Nuri iz Avganistana koji je sakupljeni novac od izložbe svojih radova namijenio liječenju oboljelog dječaka.

Istim priznanjem nagrađeni su i komunalni policajci Miloš Nikolić i Igor Milosavljević, koji su ispred Centra za socijalni rad u Rakovici spriječili muškarca sa nožem, koji je prethodno ubio ženu i dijete, da napadne prisutne.

Marijan Arsić iz Vučaka kod Kruševca dobio je priznanje jer je iz rijeke spasio mladića, a "Fejsbuk" grupa "Vozači velikog srca" za pomoć djeci sa malignim i rijetkim bolestima.

Specijalna plaketa dodeljena je i Milunu Đačiću iz Mišićeva, kod Subotice, koji je na auto-putu spriječio sudar većih razmjera, kao i Rodoljubu Nićiforoviću iz Pariza, koji je podržao više od 5.900 mladih studenata i srednjoškolaca iz Srbije.

To priznanje pripalo je i policajacu Ivanu Emberu iz Temerina, jer je goloruk savladao čovjeka koji je sa bombom pokušao da uđe u autobus, kao i vatrogascima iz Južnog Velsa za dugogodišnju pomoć Srbiji.

Vatrogasac Miodrag Rajković iz Niša, koji je na Badnje veče 2017. godine spasavao ljude iz zavijane kolone na auto-putu dobitnik je specijalne plakete, a isto priznanje dodijeljeno je i LJubomiru Antonijeviću iz Kuršumlije, koji je iz zapaljene kuće spasio osamdesetogodišnjeg starca.

Uz čestitke za sve što su uradili, nagrade laureatima uručili su Bećković i glavni i odgovornik urednik kompanije "Novosti" Milorad Vučelić.

Bećković je istakao da su i ovog puta priznanja za plemenitost dodijeljena za djela, a ne riječi ili obećanja i da se zato među dobitnicima ne nalaze političari.

On je podsjetio da je ovo 55. akcija "Naplemenitiji podvig godine" i ukazao na pravu "armiju pleminitih", svojstvenu srpskom narodu.

U žiriju su, osim Vučelića, bile i glumice Rada Ćurčin i Tanja Bošković, zastupnik načelnika Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević, direktor "Komtrejda" Veselin Jevrosimović, modni kreator Verica Rakočević, novinar Branko Stanković, akedemik Dušan Kovačević i humanista Arno Gujon.