VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/03/2018

ODATA POČAST DRAŽI MIHAILOVIĆU

 

VIŠEGRAD, 13. MARTA /SRNA/ - U Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada danas su obilježene 72 godine od hapšenja komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svjetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića.

 

Sveštenici Dabrobosanske eparhije služili su pomen ispred Manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, gdje su pripadnici Ozne 13. marta 1946. godine uhapsili Mihailovića i strijeljali njegove pratioce.

Pomenu je prisustvovalo više od 300 pripadnika ravnogorskih pokreta iz Republike Srpske i Srbije, koji su položili cvijeće na centralni spomenik srpskim borcima na trgu u Višegradu i na spomenik Mihailoviću u Draževini.

Predsjednik opštinskog odbora Ravnogorskog pokreta Višegrad Miro Jeremić rekao je da je cilj ove organizacije da se reaguje na teške laži koje su iznijele komunističke vlasti u bivšoj Jugoslaviji.

"Naš cilj je da određena stratišta prigodno obilježimo, a u našem radu pomogali smo preživjelim pripadnicima Pokreta", dodao je Jeremić.

On je naglasio da Ravnogorski pokret postoji u oko 40 opština i gradova Republike Srpske.

Vlasti Federativne Narodne Republike Jugoslavije osudile su Dražu Mihailovića 15. jula 1946. godine na smrtnu kaznu zbog krivičnih djela izdaje i ratnog zločina i organizovanja oružanih bandi s ciljem nasilnog obaranja državnog uređenja.

Viši sud u Beogradu je 2015. godine prihvatio zahtjev za rehabilitaciju Mihailovića.