VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/03/2018

DANAS NASTAVAK SUĐENjA MAHMULJINU

 

SARAJEVO, 14. MARTA /SRNA/ - Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

 

Na suđenju održanom 7. marta svjedok Tužilaštva BiH bivši komandant 35. divizije takozvane Armije BiH Fadil Hasanagić rekao je da je Mahmuljin bio upoznat o nečovječnom postupanju pripadnika odreda "El mudžahedin" prema ratnim zarobljenicima.

Hasanagić je pojasnio da je kao komandant 35. divizije takozvane Armije BiH usmeno dobio informaciju o nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima, dok je komandant Trećeg korpusa o tome dobijao izvještaje od obavještajnih i bezbjednosnih organa.

Svjedok je naveo da je 12. septembra 1995. godine dobio informaciju o zlostavljanju i ubijanju zarobljenika, pojasnivši da su o tome izvještaje sačinjavali obavještajni i bezbjednosni organi, koje su dostavljali na istureno komandno mjesto.

Optuženi Mahmuljin je svjedoka pitao "šta bi se desilo da je odlučeno da se uđe u konfrontaciju s odredom `El mudžahedin` i da li bi došlo do sukoba", a Hasanagić je odgovorio da bi otpor bio pružen, ali da bi on to riješio.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema navodima optužnice, pripadnici odreda "El mudžahidin" od 11. do 29. septembra ubili su 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je u 9.00 časova, najavljeno je iz Suda.