VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/03/2018

DANAS NASTAVAK SUĐENjA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U ORAŠJU

 

SARAJEVO, 14. MARTA /SRNA/ - U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, koji su optuženi za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine.

 

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva - ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Na ročištu održanom 7. marta, svjedok Tužilaštva BiH Ilija Maksimović rekao je da je vidio kako je hrvatski vojnik iz Požege zabio nož Maksi Gavriću u vrat, nakon čega je njegovo tijelo odvezao.

Svjedok je naveo da mu je Mile Krunić rekao da je Ranka Stojnića iz Kozarca iz pištolja ubio optuženi Mato Živković, zvani Rakijica.

Maksimović je posvjedočio da je 9. maja 1992. godine sa ostalim stanovnicima Bukove Grede odveden pred prodavnicu gdje ih je Pero Vincetić zvani Konj pojedinačno odvodio iza prodavnice i tukao.

"Marko Maksimović, Mićo Gavrić, Zoran Maksimović i moj brat Žarko sa još nekim Srbima odvedeni su ispred prodavnice prema njivama. Čuli smo nakon toga pucnje, a kasnije smo saznali da su ubijeni. Tijelo brata Žarka dobio sam u razmjeni nakon dvije godine. Bilo je obezglavljeno", rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, Srbi su poslije nekog vremena odvedeni u šupu Mirze Deljkovića u Donjoj Mahali, gdje ih je, uz batine, ispitivao Perin brat, Ilija Vincetić.

"Čedi Cvijanoviću su odsjekli prste na ruci. Vidio sam da je bio krvav i da su ga sa kaišem oko vrata vodili kao psa. Čuo sam da su ga ubili u njegovoj njivi", ispričao je Maksimović.

Svjedok je potvrdio da su patnje zarobljenih Srba nastavljene i u sali osnovne škole u Orašju, gdje su tučeni i maltretirani, te da su neki nastradali prilikom kopanja rovova.

"Mene je tukao Pero Vincetić, a jedini razlog bio je to što sam Srbin. Udarao me čime je stigao, a najgore je bilo čizmom. Od udaraca sam bio plav. Jednom me je ispod vrata zarezao nožem. Kap po kap krv je kapala na pod. Onda me je tjerao da ližem krv s poda", dodao je Maksimović.

Na pitanje tužioca Milanka Kajganića da li poznaje Branu i Peru Cvijanovića, Ranka Stojnića, Savu Sarića, Jaćima Cvijanovića, Acu Petrovića i Peru Gavrića, svjedok je odgovorio potvrdno.

"Svi oni su podlegli povredama od silnih batina u zatvoru, a neki su i ubijeni. Čuo sam da je Ranka Stojnića iz pištolja ubio Mate Živković zvani Rakijica, dok se Pero Gavrić objesio u kupatilu logora", naveo je svjedok.

Početak ročišta zakazan je u 9.30 časova.