VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/03/2018

U KLIZIŠTU URUŠENO DESETAK KUĆA

 

HRVATSKA KOSTAJNICA, 13. MARTA /SRNA/ - U Hrvatskoj Kostajnici je u klizištu urušeno desetak kuća koje su, srećom, bile evakuisane, pa nema žrtava, ali brdo i dalje klizi zbog čega su ugrožene i druge kuće, javljaju hrvatski mediji.

 

Klizište, koje se aktiviralo na predjelu Stari put, odvalilo je gotovo pola brda i odnijelo sedam kuća.

LJudi su, da bi se spasili, iskakali kroz prozore i sa balkona kuća, ali, srećom, nema teže povrijeđenih.

Dvadeset i troje mještana je evakuisano i idućih nedjelju dana biće smješteni u obližnjem hotelu.

Iako postoje teorije da se brdo urušilo zbog topljenja snijega ili velike količine kiše, mještani kažu da je riječ o trusnom području na kojem nije ni trebalo da se gradi.

Pomoć je obećao premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je tokom dana boravio u Hrvatskoj Kostajnici.

"Hrvatska Vlada će u saradnji sa gradom i županijom učiniti hitne i maksimalne napore da svim ljudima koji su ostali bez domova bude obezbijeđen smještaj i da pomognemo u rekonstrukciji njihovih kuća", rekao je Plenković.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je iz Argentine da sa velikom zabrinutošću prati vijesti o velikoj materijalnoj šteti izazvanoj poplavama i klizištima na području Hrvatske Kostajnice, te pozvala nadležna državna tijela da nastave sa maksimalnim naporima u pružanju pomoći stanovnicima.

"Uprkos svim pripremama, prirodnim silama je ponekada nemoguće u potpunosti se suprotstaviti, te je u ovom trenutku neophodno sve napore usmjeriti u saniranje nastalih i sprečavanje još većih posljedica, posebno mogućih ljudskih žrtava", poručila je Kitarovićeva posredstvom portparola.