VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet14/03/2018

PREMINUO STIVEN HOKING

 

KEMBRIDž, 14. MARTA /SRNA-Rojters/ - Poznati fizičar i jedan od najvećih naučnika današnjice Stiven Vilijam Hoking preminuo je u 76. godini, saopšteno je iz porodice čuvenog fizičara.

 

Hoking je istraživao granice ljudskog razumijevanja prostranstva svemira i bizarnog podmolekularnog svijeta kvantne teorije.

Rad čuvenog naučnika je varirao od porijekla samog univerzuma, preko uzbudljive mogućnosti putovanja kroz vrijeme, sve do misterija crnih rupa u svemiru.

Moć Hokingovog uma bila je u suprotnosti sa slabošću njegovog tijela, usljed bolesti propadanja motornih neurona, od koje je obolio kada je imao 21 godinu.

Hoking je većinu svog života bio prikovan za invalidska kolica, a kako se njegovo zdravstveno stanje pogoršavalo, bio je prinuđen da govori uz pomoć sintisajzera govora i da komunicira pomjeranjem obrva.

"Mislim da je veoma nepošteno. Zašto se ovo meni dešava?", jedna je od rečenica u Hokingovoj knjizi u kojoj se govori o njegovoj bolesti.

Hoking je postao popularan nakon objavljivanja knjige pod nazivom "Kratka istorija vremena" 1988. godine, jedne od najkompleksnijih knjiga koja je dostigla masovnu popularnost i na listi best-selera "Sandej tajmsa" ostala 237 sedmica.

"Moj izvorni cilj je bio da napišem knjigu koja bi se prodavala na policama knjiga na aerodromima. Kako bih bio siguran da je knjiga razumljiva, dao sam medicinskim sestrama da ju pročitaju. Mislim da su većinu toga razumjele", rekao je Hoking u periodu kada je knjiga objavljena.