VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/04/2018

PODRŠKA OSNIVANjU SRPSKOG MEMORIJALNO-ISTRAŽIVAČKOG CENTRA

 

BANjALUKA, 16. APRILA /SRNA/ - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je u razgovoru sa predsjednikom Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora "Jadovno 1941" Dušanom Bastašićem podržao rad udruženja i osnivanje srpskog memorijalno-istraživačkog centra i njegovanje kulture sjećanja na srpske žrtve iz Drugog svjetskog rata.

 

Čubrilović je obećao pomoć i iskazao podršku njegovanju kulture sjećanja na srpske žrtve iz Drugog svjetskog rata, kao i iz drugih ratova u kojima je stradao srpski narod, a posebno civili, žene, djeca i stariji, saopšteno je iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Srpske.

On je prihvatio poziv da 30. juna prisustvuje obilježavanju 77 godina od stradanja na Velebitu gdje su ustaše za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske mučki pobile više od 40.000 Srba, Jevreja i pripadnika drugih nacija i bacili ih u 32 kraške jame.

Čubrilović je prihvatio i poziv da 26. aprila u Narodnom pozorištu Republike Srpske prisustvuje premijeri dugometražnog dokumentarnog filma "Krst nad jamom", koji je pripremljen u produkciji Udruženja "Jadovno 1941".

Bastašić je Čubrilovića upoznao o aktivnostima na adaptaciji prostora koji je udruženju dodijelio grad Banjaluka i pripremama za osnivanje srpskog memorijalnog centra koji će se, prvenstveno, baviti istraživanjem, dokumentovanjem i odavanjem pošte stradalim Srbima u toku Drugog svjetskog rata.

Prema dokumentovanim podacima u komleksu logora smrti NDH - Gospić-Jadovno-Pag, na području Like, Velebita, podvelebitskog podgorja i ostrva Pag, ustaše su, na najsvirepiji način, usmrtile najmanje 40.123 žrtve, među kojima je bilo 38.010 Srba, 1.998 Jevreja, 88 Hrvata, 11 Slovenaca, devet muslimana, dva Mađara, dva Čeha, jedan Rus, jedan Rom i jedan Crnogorac.