VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija16/04/2018

IZVOZ POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENIH PROIZVODA PREMAŠIO MILIJARDU KM

 

SARAJEVO, 16. APRILA /SRNA/ - Savjet ministara usvojio je danas Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za period 2012-2017. godina, u kojoj se navodi da je izvoz ovih proizvoda iz BiH prošle godine prvi put premašio milijardu KM.

 

Razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prethodnoj godini imala je najveće ostvarene vrijednosti u posljednjih šest godina, što je praćeno smanjenjem deficita za tri odsto, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ukupan bilans razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa inostranstvom na godišnjem nivou iznosi u prosjeku oko 3,5 milijardi KM.

Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti i ulja, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, šećer i proizvodi na bazi šećera, žitarice i brašno, voda, povrće, kao i proizvodi mlinske industrije i meso.

Proizvodi mlinske industrije prvi put su prošle godine zabilježili suficit u robnoj razmjeni u iznosu 2,4 miliona KM, što praktično znači da je ostvarena vrijednost izvoza veća od vrijednosti uvezene robe.

EU je najznačajniji partner BiH kada je riječ o razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, i to prvenstveno zbog trgovine sa Hrvatskom, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara usvojio je Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o spoljnotrgovinskom poslovanju u oblasti organske proizvodnje u BiH.

Izvoz organskih proizvoda iz u 2017. godini u odnosu na 2015. godinu je udvostručen i iznosio je četiri miliona evra.

Zemlje u koje se organski proizvodi pretežno izvoze su Njemačka, Holandija, Danska, Italija, Švedska i Švajcarska.

U posljednjih pet godina u BiH je gotovo udvostručena površina zemljišta pod organskom proizvodnjom, i to sa 343 hektara u 2011. godini na 659 hektara u 2017. godini, što i dalje predstavlja malo više od 0,03 odsto ukupnog obradivog zemljišta, ističe se u analizi.

Prema nezvaničnim podacima, na području Federacije BiH djeluje oko 70 organskih proizvođača, a u Republici Srpskoj 26 proizvođača koji se bave organskom poljoprivrednom proizvodnjom, najviše u oblasti ljekovitog bilja i bobičastog voća.

Međutim, potencijali u ovom sektoru su znatno veći, što je prepoznato i okvirnim Strateškim planom ruralnog razvoja BiH, naglašavaju iz Savjeta ministara.

Danas je razmotren i izvještaj o sprovedenom monitoringu kvaliteta meda na tržištu BiH, prema kojem od analiziranih 100 uzoraka meda u prošloj godini 52 nisu bila u skladu sa važećim propisima.

Iz Savjeta ministara saopšteno je da će Agencija za bezbjednost hrane BiH nastaviti da kontinuirano, u okviru svojih nadležnosti u saradnji sa nadležnim organima BiH, entiteta i Brčko distrikta sprovodi sve neophodne aktivnosti u vezi sa planiranjem, pripremom i provođenjem monitoringa kvaliteta meda na tržištu.