VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika16/04/2018

PRIJEDLOG KOMPROMISNOG RJEŠENjA ZA KOSOVO NEĆE BITI KRAJEM APRILA

 

BEOGRAD, 16. APRILA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije siguran da će svoj prijedlog kompromisnog rješenja za Kosovo i Metohiju iznijeti do kraja aprila, kako je ranije najavljivao, te da će prijedlog, ako bude moguće, uraditi tako da ne oslabi poziciju Srbije.

 

"Mogu da garantujem da ću vredno raditi na tome da se približimo kompromisnom rešenju i da postignemo dogovor", rekao je Vučić novinarima u Beogradu, poslije sastanka sa delegacijom njemačke pokrajine Baden-Virtemberg.

On je naveo da, za razliku od drugih, nije za to da se održava situacija zamrznutog konflikta i da se čekaju neka bolja vremena.

"Od toga što ćemo da čekamo neka bolja vremena, samo ćemo da dočekamo teža i lošija vremena. A ne mislim da sukobe na Balkanu treba da ostavljamo našoj deci. Mislim da treba da imamo dovoljno hrabrosti i snage da probleme rešavamo sami. Moramo stvari da rešavamo dijalogom", rekao je Vučić.

On je naveo da sa kojim god prijedlogom da izađe, biće "dočekan na nož" kako u okruženju, tako i u Evropi, svijetu, a posebno u Srbiji.

"Ako zaista želite rešenje, morate da pobedite na referendumu u svojoj zemlji. Meni nije cilj da nešto kažem da bih zadovoljio nekog na zapadu, a da do rešenja ne dođemo, nego da zadovoljim građane Srbije, a da do rešenja dođemo", rekao je Vučić.

On je naveo da mu je cilj da građani Srbije dobro razumiju šta im predstoji u budućnosti i da istovremeno ne budu poniženi lošim rješenjima.

"Zato ću se u skladu s tim i prema tome tako odnositi - racionalo, pragmatično, ali ozbiljno, odgovorno i hrabro, sa željom da se to rešenje pronađe, a za koje sasvim sigurno odmah mogu da kažem da neće biti bezbolno za Srbe", istakao je Vučić.

Komentarišući izjavu prištinskog zvaničnika Ramuša Haradinaja koji je Preševo i Bujanovac nazvao "istočnim Kosovom", Vučić je rekao da nije u stanju da komentariše "kolike su nečije želje za nekakvim teritorijama".