VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/04/2018

DODJELA SERTIFIKATA OPŠTINAMA VAŽNA ZA CIJELU SRPSKU

 

BEOGRAD, 24. APRILA /SRNA/ - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da je dodjela sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju /BFC SEE/ Gradišci, Kotor Varošu, Laktašima i Doboju od velike važnosti za Republiku Srpsku jer bez privrednika i lokalnih zajednica i njihove dobre saradnje nema razvoja ni Srpske.

 

"Svi smo jaki onoliko koliko je jaka i sposobna lokalna zajednica", rekla je Rešićeva novinarima iz Srpske u Beogradu uoči svečane skupštine "Naleda" na kojoj će biti uručeni sertifikati opštinama i gradovima koji nude najbolje uslove za investiranje u Hrvatskoj, Makedoniji, BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

Ona je istakla da praktično ovim sertifikatom Republika Srpska dobija garanciju da su njene lokalne zajednice otvorene prema privredi.

"BFC SEE sertifikat, u stvari, znači da su procedure strandardizovane za potrebe privrede i zato je veoma važno da se sve lokalne zajednice uključe u ovo takmičenje. Ovaj sertifikat nije, uopšte, lako dobiti. Postoje vrlo rigorozna pravila i procedure, zato je još važnije da se učestvuje", pojasnila je Rešićeva.

Ona je ukazala da Republike Srpska već nekoliko ciklusa učestvuje u takmičenjima za sertifikovanje i da lokalne zajednice same iskazuju interes i uključuju se zajedno sa Privredom komorom Republike Srpske i ministarstvima za lokalnu upravu i samoupravu, te ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

"U ranijem periodu sertifikate su dobili Mrkonjić Grad, Prijedor, Bijeljina i Teslić. Imamo značajan broj lokalnih zajednica koje prepoznaju značaj sertifikacije i žele biti konkurentniji, otvoreniji za privredu i još na jedan način standardizovati svoje procedure", rekla je Rešićeva.

Ona je precizirala da BFC SEE sertifikat predstavlja dokaz da je određena lokalna zajednica standardizovala svoje procedure za potrebe privrede i da je spremna da odgovori svakom privredniku za svaki zahtjev koji podnese.

"Mi kao ministarstvo godinama pratimo i sertifikate i radimo sa `Naledom` i `Gizom`. Za nas je prilično važno jer je BFC SEE sertifikat za područje cijele jugoistočne Evrope. Ko god ima taj sertifikat u regionu ima iste standarde. To je ono što je važno. Pokušavamo standardizovati iste stvari, a ne da, recimo, lokalna zajednica traži jedan papir, a druga drugi za ista pitanja", rekla je Rešićeva.

Prema njenim riječima, ideja cijelog procesa sertifikacije je da se bude jeftiniji, unificirani, ekonomičniji i da postoji garancija da je zemljišno-knjižna dokumentacija uredna, da su sve te stvari sređene i da privrednik ima praktično zeleno svijetlo kada krene da radi.