VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 12/05/2018

SVE BOJE ZLATNOG BORA

 

Zlatibor - oaza mira poznata kao planinski turistički centar, visinsko lječilište i omiljeno mjesto za odmor svih generacija, nudi cijelu lepezu mogućnosti za opuštanje iz snova.

 

Piše: Dubravka BLAGOJEVIć

ZLATIBOR, 12. MAJA /SRNA/ - Zlatibor, zlata vrijednu turističku destinaciju ne samo u Srbiji, već i regionu i ove godine posjetili su predstavnici medijskih kuća iz BiH kako bi se upoznali sa svim čarima i sadržajima ove planinske ljepotice.

Tokom trodnevnog boravka, kojeg su organizovali ljubazni domaćini - Turistička organizacija Zlatibor i kompanija "Mona hotel menadžment", novinari su uspjeli da vide dio bogatih prirodnih i turističkih potencijala ove najposjećenije srpske planine.

Postoji nekoliko pretpostavki prema kojima je Zlatibor dobio ime, ali je najvjernija ona da je ova planina fantastične ljepote dobila ime od riječi zlato, odnosno zlatni bor, veoma rijetke vrste bijelog bora.

Bez obzira na legende o nastaku imena, istorija i kultura Zlatibora veoma je bogata, mada je danas poznata uglavnom kao jedan od najatraktivnijih turističkih centara Srbije.

Zlatibor je planinski turistički centar i visinsko lječilište, smješteno na nadmorskoj visini od 700 do 1.500 metara, u jugozapadnoj Srbiji, u neposrednoj blizini granice između Srbije i BiH.

Ova planina gotovo je jednako udaljena od Beograda, Podgorice i Sarajeva, a sa njegovih vrhova pogled se pruža čak do vrhova planina u Crnoj Gori i BiH.

Zlatibor je bogat brojnim spomenicima rasutim po proplancima i šumama koji svjedoče da je ovaj kraj oduvijek bio interesantan različitim civilizacijama, a prvi poznati stanovnici bili su Iliri, čije su nekropole otkrivne u okolnim selima.

Prijatna klima, sudar kontinentalnih i morskih struja, kao i velika koncentracija joda čine ovu planinu vazdušnom banjom sa najvećim brojem sunčanih dana, a tome doprinose i vjetrovi koji se nad Zlatiborom ukrštaju i čine čuvenu "ružu vjetrova“.

Svoju turističku ponudu Zlatibor posljednjih godina intenzivno upotpunjuje brojnim i raznovrsnim sadržajima.

Izgrađen je veliki broj sportskih terena, otvoreni i zatvoreni bazen, ski liftovi i ski staze, te veliki broj hotela i odmarališta, apartmana, restorana.

Jedan od njih, u samom centru urbanog dijela Zlatibora, okružen mirisnom borovom šumom, je "Mona Zlatibor", dio kompanije "Mona hotel menadžment“, koji kroz spoj tradicionalnih i modernih elemenata dočarava potpuni planinski ugođaj tokom svih godišnjih doba.

Uz smještajne kapacitete, hotel nudi mnoštvo sadržaja za razonodu i zabavu, a posebno su ponosni na domaću, tradicionalnu hranu ovog podneblja čime, kažu domaćini, pomažu razvoju lokalne zajednice.

Tokom studijske posjete za medije iz BiH, organizovane treći put zaredom s ciljem promocije najposjećenije srpske planine u zemlji, novinari su obišli poznate atrakcije "zlatne planine“.

Organizatori posebno ističu da je tržište BiH, tradicionalno, prostor sa koga se bilježi konstantan rast broja gostiju i ostvarenih noćenja na Zlatiboru.

Ove godine za goste iz BiH organizovana je posjeta mljekari "Naša Zlatka" u Krivoj Reci, gdje su se novinari upoznali sa kapacitetom i radom mljekare, a imali su priliku da degustiraju zlatiborski sir i kajmak koji se ovdje proizvodi po tradicionalnom receptu uz primjenu savremene tehnologije.

Upriličena je i posjeta Info-centru Turističke organizacije Zlatibor gdje su se gosti iz BiH upoznali sa radom i aktivnostima ove organizacije, kao i sa istorijom turizma na Zlatiboru i značajnim jubilejom koji se proslavlja ove godine - 125 godina organizovanog turizma.

Ovaj jubilej, kojim se u cijeloj Srbiji može pohvaliti samo "zlatna planina", ukazuje na dugu istoriju i tradiciju razvoja turizma i na težnje da se gostima svake godine obezbijede nove atrakcije i aktivnosti.

Sudeći po statističkim podacima, u toj namjeri se i uspijeva, jer iz godine u godinu Zlatibor bilježi konstantan porast broja domaćih i stranih gostiju i njihovih noćenja.

Pred nadolazeću ljetnu sezonu, u godini jubijela, sve atrakcije na Zlatiboru spremno dočekuju turiste.

Ova oaza mira poznata kao planinski turistički centar, visinsko lječilište i omiljeno mjesto za odmor svih generacija, nudi cijelu lepezu mogućnosti za opuštanje iz snova.

Ove godine novinari iz BiH posjetili su Etno-park "Terzića avlija" i Potpećku pećinu, u okolini Užica.

Etno-park "Terzića avlija", kao seosko turističko domaćinstvo, predstavlja jednu vrstu muzeja na otvorenom i zatvorenom. Datira sa početka 20. vijeka, kao tipično seosko domaćinstvo iz okoline Užica, sa starim kućama i okućnicom

Potpećka pećina nalazi se u selu Potpeć, 14 kilometara od Užica, u sjevernom podnožju Drežničke gradine.

Ulaz u Potpećku pećinu spada u red monumentalnih djela prirode, a džinovski portal u obliku potkovice, visok 50 metara, najviši je pećinski ulaz u Srbiji.

Turistički potencijal Zlatibora kriju živopisna sela raštrkana širom planinskih prevoja, a u turističkoj ponudi nalazi se i vožnja Mokrom Gorom, jednom od najljepših željezničkih trasa na svijetu.

Pruga, poznata i kao "Šarganska osmica", duga je 13,5 kilometara, prolazi kroz 22 tunela i preko desetak mostova i vijadukta.

U neposrednoj blizini Zlatibora nalazi se prelijepa planina Tara, koja plijeni svojim prirodnim bogatstvom.

Na putu za Taru novinari su obišli još jednu turističku atrakciju - etno selo "Drvengrad" na brdu Mećavnik, sa nacionalnim restoranom, poslastičarnicom, galerijom slika, kinom smještenim pod zemljom, crkvom, suvenirnicom i prodavnicom narodne radinosti.

I, bez obzira kako je nastalo, ova čarobno lijepa planina opravdala je svoje ime - Zlatibor.