VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika16/05/2018

NAJVIŠA TAČKA RAZVOJA U ISTORIJI POLITIČKIH ODNOSA SRBIJE I KINE

 

BEOGRAD, 16. MAJA /SRNA/ - Politički odnosi Kine i Srbije dostigli su najvišu tačku razvoja u svojoj istoriji zahvaljujući visokom nivou saradnje u svim oblastima, izjavila je premijer Srbije Ana Brnabić u razgovoru sa delegacijom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa.

 

Brnabićeva je odnose dvije države okarakterisala kao sveobuhvatno strateško partnerstvo, a Kinu kao prijateljsku zemlju i najvažnijeg ekonomskog partnera na azijskom kontinentu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ona je navela da Srbija poseban značaj pridaje saradnji kroz mehanizam "16 plus jedan" i smatra ga integralnim dijelom inicijative predsjednika Si Đinpinga "Pojas i put", u kojoj je Srbija veoma aktivan učesnik.

Brnabićeva je zaključila da je mehanizam Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope otvorio novu perspektivu za bilateralnu saradnju država i istakla da je Srbiji posebno značajan trilateralni projekat modernizacije željeznice izgradnjom pruge Beograd-Budimpešta, koji je prvi prekogranični projekat u okviru ovog mehanizma saradnje.

Ona je izrazila očekivanje da će do kraja godine početi radovi na izgradnji dijela Koridora 11 Preljina-Požega.

Potpredsjednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đao Đienming izrazio je uvjerenje da će sljedeći Samit premijera zemalja članica mehanizma saradnje Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope, koji će biti održan u Sofiji 6. i 7. jula, donijeti nove ideje i prijedloge za što uspješniji nastavak aktivnosti u okviru mehanizma, koji je od izuzetnog značaja za razvoj tih zemalja.

Sagovornici su ocijenili da je za Srbiju važno to što je Beograd dobio mogućnost da bude Centar za saobraćaj i infrastrukturu Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope, podsjećajući da će naredni sastanak ministara saobraćaja Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope biti održan u Beogradu u oktobru.

Oni su se saglasili da je Srbija lider u regionu Centralne i Istočne Evrope po broju realizovanih i ugovorenih projekata sa Kinom, na bilateralnoj osnovi, kao i kroz mehanizam saradnje Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope.