VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo17/05/2018

ZAHTJEV ZA OCJENU USTAVNOSTI ZAKONA NA DNEVNOM REDU KRAJEM MAJA?

 

SARAJEVO, 17. MAJA /SRNA/ - Zahtjev za ocjenu ustavnosti članova od 67 do 72 Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH /FBiH/, koji je Ustavnom sudu BiH uputio Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, mogao bi se naći na dnevnom redu plenarne sjednice ovog suda zakazane za 31. maj.

 

U Ustavnom sudu BiH Srni je rečeno da još nije predložen dnevni red sjednice, kojeg predsjednik suda predlaže najkasnije sedam dana prije sjednice.

"Moguće je da će zahtjev o kome je riječ biti uvršten na sjednicu, ali to se može saznati tek u momentu kada se prijedlog dnevnog reda objavi na službenoj stranici Ustavnog suda BiH", navodi se u odgovoru Ustavnom sudu na pitanje Srne kada se može očekivati da Ustavni sud BiH, imajući u vidu važnost ove apelacije, uzme predmet u razmatranje.

Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske 7. februara ove godine uputio je Ustavnom sudu BiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti članova od 67 do 72 Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, tražeći od suda da donese privremenu mjeru i naloži zabranu dalje primjene ovog diskriminatorskog zakona, kako bi Srbi koji imaju svoju imovinu u FBiH imali isti tretman kao i Bošnjaci u Republici Srpskoj.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Marko Vidaković izjavio je ranije Srni da već duže vremena među srpskim stanovništvom koje ima imovinu u FBiH prisutan strah da će doći do različitih zloupotreba prilikom uspostavljanja novih zemljišnih knjiga u tom entitetu.

"Svjedoci smo da se u FBiH svakodnevno vrši diskriminacija, jer Srbe u tom entitetu niko pismeno ne poziva da uknjiže svoju imovinu, nego se pozivi objavljuju u službenim i dnevnim novinama kojima oni nemaju pristup i na taj način ostaju neiformisani što se zloupotrebljava", istakao je Vidaković.