VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/06/2018

SAVANOVIĆ O OBILJEŽAVANjU DANA ODBRANE SARAJEVSKO-ROMANIJSKE REGIJE

 

BANjALUKA, 14. JUNA /SRNA/ - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović danas će na konferenciji za novinare u Banjaluci govoriti o predstojećem obilježavanju 16. juna - Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

 

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, konferenciju će održati u Pres-centru Vlade Srpske od 12.00 časova, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Sarajevsko-romanijski korpus spriječio je mnogo jače snage takozvane Armije BiH da u junu 1995. godine presijeku teritoriju Republike Srpske na području Sarajevsko-romanijske regije i tako dovedu u pitanje sudbinu Republike Srpske i Srba.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Sarajevsko-romanijskog korpusa za odbranu ove regije poginulo je 4.000 boraca, a ova formacija imala je od 18.000 do 20.000 boraca.

Kao vječni pomen tim junacima izgrađen je Manastir na Ravnoj Romaniji posvećen Velikomučeniku Svetom Georgiju na čijim unutrašnjim zidovima su uklesana imena 4.000 poginulih boraca u odbrani ove regije.