VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika13/06/2018

IVANOV: NEPRIHVATLJIV DOGOVOR ZAEVA I CIPRASA O NAZIVU

 

SKOPLJE, 13. JUNA /SRNA/ - Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov izjavio je danas da neće podržati dogovor o nazivu države koji su postigli premijer Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Vlade Grčke Aleksis Cipras, jer je on štetan.

 

"Ovakav štetan dogovor, koji je jedinstven u istoriji čovječanstva, za mene je nedostojanstven i neprihvatljiv. Njime se krši Ustav, zakoni i ruše državne institucije", rekao je Ivanov u obraćanju javnosti.

On je dodao da Vlada nije smogla snage i hrabrosti da se izgradi zajednički stav i da se postigne nacionalni konsenzus o tom pitanju.

Ivanov je rekao da je to lični dogovor premijera Zaeva i šefa makedonske diplomatije Nikole Dimitrova i da je riječ o sporazumu kojim se napuštaju do sada izgrađene suštinske državne pozicije, koje su potvrđene na posljednja dva liderska sastanka, a to su da se ne mijenja Ustav i ne prihvata naziv za opštu upotrebu ili erga omnes.

On je ocijenio da je Grčka ovim dogovorom dobila sve, a Makedonija ništa.

"Pozivam makedonski narod da se ne plaši. Čuvajte, njegujte naš vjekovni ideal nepokornosti. Neće me pokolebati pritiscima, ucjenama i prijetnjama. Neću da podržim ovakav štetan ugovor", poručio je Ivanov.

On je dodao da se tim dogovorom briše istorija nezavisne Makedonije.

"Uskraćuje se pravo nerođenima da budu Makedonci. EU i NATO ne smiju biti alibi za loš dogovor. Ovakav dogovor polarizuje, umjesto da objedinjuje zajednicu", istakao je Ivanov.

On je rekao da je cijeli pregovarački proces vođen neozbiljno, neodgovorno i netransparentno, o čemu svjedoči i krajnji rezultat.