VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/06/2018

TUŽILAC ODBIO DA ISPITA VJEŠTAKA SA OPTUŽNICOM ZA RATNI ZLOČIN

 

SARAJEVO, 13. JUNA /SRNA/ - Na suđenju pred Sudom BiH u predmetu protiv Mensura Đakića i Begzada Kajtazija za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u septembru 1992. godine u selu Bukvik kod Brčkog, tužilac Miroslav Janjić odbio je da ispita vještaka Nehrua Ganića protiv kojeg je potvrđena optužnica za ratni zločin.

 

Janjić je odbio da ispita vještaka da bi zaštitio dignitet žrtava srpske nacionalnosti i ostalih žrtava.

Tužilac Janjić je tokom suđenja istakao prigovor zakonitosti i relevantnosti na nalaz koji je uložila odbrana.

Vještaka Ganića optužnica Tužilaštva BiH tereti za ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti počinjen na području sela Čemerno na području opštine Ilijaš, prenosi Birn.

Tužilaštvo BiH tereti Mensura Đakića i Begzada Kajtazija za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u septembru 1992. u selu Bukvik.

Đakić se tereti da, kao komandant Prvog bataljona 108. brigade HVO-a Bosanska Posavina, 15. septembra 1992. godine, nije spriječio vojnika da ubije tri osobe srpske nacionalnosti, a nakon toga je propustio da kazni počinioca.

Kajtazi je optužen da je istog dana, pucajući iz automatske puške, ubio dvije žene srpske nacionalnosti - Milku i Radojku Brestovački.

Tokom današnjeg ročišta, vještak odrbane Ganić rekao je da komandant bataljona nema kapacitet i nadležnost da provodi temeljitu istragu ako neko od njegovih potčinjenih počini krivično djelo, ali o tome izvještava svoje pretpostavljene.

Ganić je naveo da je nalaz i mišljenje bazirao na vojnim načelima i principima Jugoslovenske narodne armije kojima su se koristile sukobljene snage u BiH i međunarodnog ratnog prava koje se moralo poštovati.

Govoreći o dešavanjima u selu Bukvik u septembru 1992. godine, vještak je rekao da su dvije čete Prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane /HVO/ Bosanska Posavina učestvovale u aktivnostima, ali u različitim pravcima djelovanja.

Ganić je istakao da komandant bataljona zbog koordinatorskih aktivnosti nije mogao biti prisutan kod ratne bolnice i da je napad izvršen na legitimni vojni cilj.

Suđenje će biti nastavljeno 20. juna.