VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija14/06/2018

CVIJANOVIĆ: MNOGO POSLA JE URAĐENO, ALI NAMJERAVAMO I JOŠ VIŠE

 

BANjALUKA, 14. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je finansijska situacija u Srpskoj potpuno stabilna i da su netačni navodi opozicije i pojedinih federalnih medija da Republika ne stoji dobro kada je riječ o budžetu.

 

Cvijanovićeva je ocijenila da su 2016, 2017. i prva polovina ove godine dobra osnova za dalje kretanje Srpske i nešto čime na finansijskom planu treba biti zadovoljan nakon teškog perioda i problema sa kojima se Republika prije toga borila.

Ona je naglasila da su besmislene tvrdnje opozicije da nema plata i penzija, jer se sve obaveze redovno izmiruju, a obezbijeđena su čak i povećanja.

"Kada je riječ o penzijama, od 1. januara 2016. godine ili otkako smo preveli isplatu penzija na trezor, nema ni dana kašnjenja. Važna stvar je da smo u tom periodu postigli ukupno povećanje penzija od 20 odsto. U julu, prilikom isplate junske penzije, osjetiće se povećanje od dodatnih 2,5 odsto, što čini pomenuto ukupno povećanje od 20 odsto", rekla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

Ona je naglasila da je to sasvim solidno kretanje i dobra pretpostavka za ono što će ova i nova Vlada raditi u budućnosti, te dodala da je najlakše biti opozicionar i u javnosti davati obećanja poput povećanja penzije za dodatnih 10 odsto.

"Ponosna sam da smo kao Vlada sa penzionerima dogovorili na koji način ćemo vršiti povećanja. To smo radili da ne ugrozimo cjelokupan sistem plaćanja, a da penzioneri svakih par mjeseci, stalno i u kontinuitetu dobiju određeno povećanje. Dogovorili smo se da se to dešava u više koraka i da su oni sigurni da će sve biti redovno, kao što i jeste", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se u vezi sa povećanjima penzija vodilo računa o cjelokupnom sistemu, te da penzioneri Srpske, s kojima ima odličnu saradnju, znaju da će u narednom periodu biti još predviđenih intervencija u tom smislu.

"Sad smo dodatno povećali penzije za 2,5 odsto, nakon toga će biti još jedna intervencija. Mnogo je važno da naši penzioneri sada znaju i šta su planovi do kraja ove, a šta za narednu godinu. To, ipak, daje jednu vrstu sigurnosti, jer je riječ o mnogo ranjivoj kategoriji i ljudima o kojima treba da vodimo računa", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo saradnjom sa penzionerima i njihovim udruženjem, te navela da će i buduća koaliciona vlada, kao sadašnja, morati da vodi računa o penzionerima i ostalima.

Komentarišući navode pojedinih federalnih medija o problemima u Srpskoj, Cvijanovićeva je istakla da je Vlada povećala agrarni budžet za podsticaje u poljoprivredi sa 60 na 71 milion KM, te da na tom planu nema nikakvih kašnjenja prema poljoprivrednicima za razliku od Federacije BiH, pa čak i nekih zemalja u okruženju koje su članice EU.

"Lako je govoriti i podmetati neke laži i netačne informacije, ali očigledno je da se to radi u kontinuitetu kada je u pitanju odnos FBiH i medija iz tog entiteta prema Srpskoj", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula i da je Srpska, za razliku od FBiH, uvela važnu mjeru -isplatu 405 KM nezaposlenim porodiljama u trajanju od 12 ili 18 mjeseci.

"Bitno je da smo sa svim socijalnim partnerima postigli dogovor i riješili dosta onoga što smo definisali kao zajednički cilj. Ostao nam je dio koji se odnosi na konačno potpisivanje memoranduma sa Boračkom organizacijom Srpske /BORS/, kojim će uskoro biti tretirana važna pitanja i koja će predstavljati dodatnu podršku za jednu od boračkih kategorija", najavila je Cvijanovićeva, dodavši da je mnogo urađeno ali da da se namjerava postići još više.

Ona je dodala da je sve postignuto, uključujući i mjere koje su najavljene uskoro, jeste zajedničko vlasništvo institucija - Vlade, predsjednika, Narodne skupštine, socijalnih partnera i određenih udruženja.

"Zajedno smo napravili mnogo dobrih rješenja. Imamo zaključen memorandum sa poslovnom zajednicom i Sindikatom, a u narednih par nedjelja imaćemo, kao što sam rekla, i sa boračkom populacijom. Svi oni cijene ono na čemu zajedno rade s Vladom i ono što postižemo je zajednički rezultat za bolju i stabilniju Srpsku", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je lani zabilježen rekordni broj zaposlenih u Srpskoj, te da postoje ambicije da na tom planu ove i naredne godine dođe do značajnog povećanja.

"Vlada to ne može postići sama već zajedno sa poslovnom zajednicom, Sindikatom, kao i da sasluša ono što o rješavanju određenih pitanja kažu iskusni penzioneri. Imamo plan i mnogo je ugodno kada se stvari rješavaju planski", navela je premijer Srpske.

Ona je naglasila da je potrebno da građani znaju da mogu da rade zajedno sa svojim institucijama i ostvaruju tu vezu preko svojih udruženja.

"Vrata Vlade sam apsolutno otvorila i svih ovih pet i više godina ona je mjesto komunikacije i svih dogovora", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ne stoji opoziciona priča o prezaduženosti Srpske, jer je zaduženost, prema podacima iz januara, na nivou od 40 odsto, što je mnogo manje od svih zemalja u okruženju, te da Srpska nesmetano funkcioniše zbog pojačane privredne aktivnosti, iako je povukla svega dvije tranše Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

"Došlo je do određenih rasterećenja i biće ih još kako bi privrednici mogli da zapošljavaju više ljudi, izvršavaju redovno obaveze prema državi i podižu plate. Prihodi Srpske su povećani i zbog povećanja intenziteta i efikasnosti rada naših kontrolnih organa. Mnogo toga u šta smo uložili je počelo da daje rezulate. To nisu pare uzete kao krediti. Mi već dvije i po godine imamo značajno povećanje prihoda", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je bilo planova o dodatnom zaduživanju kod MMF-a i putem aukcije trezorskih zapisa i obveznica, ali da se od toga, iz prethodnih razloga, odustalo.

"Sada radimo nešto drugo. Naš ministar finansija /Zoran Tegeltija/ je upravo bio na nekoliko destinacija s ciljem da pokušamo da Srpska izađe na međunarodno tržište kapitala. To ne radimo jer smo u finansijskoj stisci, već zato što je politički važno da se nađete na tom tržištu sa svojim imenom i prezimenom - kao Republika Srpska", navela je Cvijanovićeva.