VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura04/07/2018

PREDSTAVLJENA DVA NOVA ČASOPISA MATICE SRPSKE NA ENGLESKOM

 

NOVI SAD, 4. JULA /SRNA/ - U Novom Sadu danas su promovisana dva časopisa Matice srpske na engleskom jeziku u kojim su predstavljena najviša ostvarenja srpske naučne i književne produkcije i zahvaljujući kojim će strani čitaoci steći uvid u srpsko umjetničko stvaralaštvo i kulturni obrazac.

 

Predstavljeni su časopisi "Literary Links of Matica srpska" i "Synaxa-Matica srpska International Journal for Social Sciences, Arts and Culture".

Glavni i odgovorni urednik "Literanih veza" /Literary Links of Matica srpska/
Dragan Stanić rekao je da su u časopisu predstavljena brojna značajna imena srpskog književnog stvaralaštva.

"U časopisu su zastupljeni pesnici Matija Bećković, Gojko Đogo i Dejan Aleksić, a pripovednom prozom približeni su Aleksandar Tišma i Aleksandar Gatalica", naveo je Stanić, koji je i predsjednik Matice srpske.

Kada je riječ o esejima, ističe Stanić, časopis dononosi tekstove Čedomira Mirkovića i Jovana Delića o Bećkovićevoj poeziji i "intertekstualnim relacijama u rasponu od Domentijana, Dantea, preko Šekspira, kao i Njegoša".

Glavni urednik drugog časopisa /Synaxa-Matica srpska International Journal for Social Sciences, Arts and Culture/ Časlav Ocić istakao da publikacija u prvi plan stavlja dijalog o rastućoj globalnoj međuzavisnosti, kao i ubrzavanju i zgušnjavanju istorije.

"Svaka samoizolacija rezultirala bi, ne samo provincijalizacijom i periferizacijom, nego bi i ugrozila opstanak nacija i njihovih autentuičnih kultura", smatra Ocić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je značaj ovih časopisa za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju, jer Maticu srpsku čine dostupnijom i atraktivnijom za čitaoce koji ne govore srpski jezik.

"Matica će putem ova dva nova časopisa na engleskom jeziku približiti srpsku književnost i njene savremene tokove čitaocima koji ne govore srpski jezik. Stranim čitaocima će biti pojašnjene i rasprave, dijalozi, kao i sve što je aktuelno, a što je pokriveno radom Matice srpske", rekao je Vučević.

Nakon predstavljanja časopisa, Matija Bećković je u Svečanoj sali Matice srpske recitovao svoju pjesmu "Vrabac".

Izdavanje dva nova časopisa Matice srpske na engleskom jeziku finansijski je podržao grad Novi Sad.