VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/07/2018

USTAŠKI ZLOČIN NAD SRBIMA U STAROM BRODU - VJEČNA OPOMENA

 

BANjALUKA, 12. JULA /SRNA/ - Predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj smatra da mlade generacije moraju čuvati istinu o srpskom stradanju u Drugom svjetskom ratu i ističe da nikad ne smije biti zaboravljen strašan zločin nad 6.000 Srba koji su počinile ustaše u Starom Brodu na Drini 1942. godine.

 

Ona je u izjavi Srni najavila da će članovi ovog udruženja u nedjelju, 15. jula, prisustvovati obilježavanju krsne slave Spomen-kapele u Starom Brodu kod Višegrada, koja je posvećena dabrobosanskim mučenicima stradalim u Drugom svjetskom ratu.

Sveta liturgija će biti služena u 9.00 časova.

Spomen-kapela u Starom Brodu izgrađena je u znak sjećanja na 6.000 Srba koje su, u proljeće 1942. godine, ubile ustaše "Crne legije" Jure Francetića, među kojima su prednjačili muslimani iz podrinjskog kraja.

Ustaške jedinice pokrenule su tada ofanzivu u namjeri da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Tokom ove ofanzive, ustaše su mučki ubile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Izgradnja Spomen-kapele u Starom Brodu, posvećene srpskim žrtvama počela je 2007. godine uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.