VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/07/2018

U BORBI PROTIV NARKOMANIJE U ŠKOLAMA I 155 PSIHOLOGA

 

BEOGRAD, 12.JULA /SRNA/ - U školama Srbije od 1. septembra biće zaposleno 155 psihologa u okviru borbe protiv droge među mladima, a policija će organizovati edukativne tribine o opasnosti upotrebe narkotika za đake, najavili su danas resorni ministri Vlade Srbije.

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović su istovremeno naglasili ulogu roditelja u preventivnom djelovanju u borbi protiv droge.

Šarčević je najavio da će od 1. septembra u školama širom Srbije biti zaposleno 155 psihologa u cilju borbe protiv narkomanije, naglasivši da su da su u toj borbi najvažniji roditelji.

On je naveo da roditelji moraju da brinu za svoju decu i da sarađuju sa školama na prevenciji i borbi sa narkomanijom jer "sve potiče iz porodice".

"Škola nije jedino i glavno mesto jer sve potiče iz porodice. Briga roditelja za svoje dete mora da bude velika", rekao je Šarčević za Televiziju "Prva".

On je kazao da je Ministarstvo prosvete stožer ideje o Komisiji za borbu protiv narkomanije u školama, dok je Stefanović za istu televiziju izjavio da se borba protiv dilera u Srbiji nastavlja i da nijedan kriminalac ne može biti miran.

"Borba protiv droge nema ni granicu niti alternativu. Moramo biti jači od dilera. Nema kriminalca u Srbiji koji će biti miran u bilo kom periodu", rekao je Stefanović.

Povodom formiranja Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, Stefanović je rekao da uloga roditelja mora biti značajnija, a da policija sprovodi projekte prevencije.

On je najavio da će od 1. septembra u prvom, četvrtom i šestom razredu osnovnih škola biti realizovana nastava u okviru koje će pripadnici policije pričati sa djecom o različitim temama.

"Radi se na edukaciji roditelja. Moraju da primete šta treba da uoče u ponašanju dece, a obučavamo ih o bezbednosti dece na internetu da prepoznaju šta može biti zamka za njihovu decu", rekao je Stefanović.